Jedną ze smaczniejszych ryb, jakie pojawiają się na naszych stołach, chociaż dość rzadko, jest węgorz. To ryba słodkowodna, która zamieszkuje rzeki oraz jeziora w Europie środkowej oraz zachodniej. Osiąga naprawdę imponujące rozmiary. Spotkano egzemplarze, które miały nawet 150 cm! Z reguły węgorz waży do 8 kg, posiada charakterystyczne, długie, wężowate ciało, żywi się zaś występującymi przy dnie bezkręgowcami oraz drobnymi rybami. To jedyna morska ryba, którą można kupić w naszym kraju w postaci żywej.

Jest cenionym przysmakiem na naszych stołach. Ma smaczne, tłuste, białe, delikatne mięso z niewielką ilością ości, bogate w kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy, takie jak witamina A, B1 i B2, witamina C i E, a także minerały, m.in. wapń, żelazo, fosfor, potas oraz sód. Jego wartość użytkowa jest naprawdę wysoka – wynosi aż 75%!

W marketach MAKRO znajdziesz węgorza patroszonego, a także wędzonego na gorąco i mrożonego. Ryba ta, będąca prawdziwym rarytasem na naszych stołach, rewelacyjnie smakuje w wersji faszerowanej albo pieczonej, a także – jako że posiada sporo tłuszczu – wędzonej, grillowanej lub smażonej w głębokim tłuszczu. Taka obróbka cieplna mięsa węgorza nadaje mu soczysty smak, jędrność oraz niesamowity aromat. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziół prowansalskich, soku z cytryny czy koperku.

Dostępne formy węgorza

  • Węgorz żywy

    wegorz-ziwy-180x110

    Jeżeli nie masz obaw przed patroszeniem i oporządzaniem węgorza, wybierz żywą rybę. Na życzenie Klienta zabijamy węgorza na miejscu.

  • Węgorz patroszony

    wegorz-pastroszony-180x110

    Sięgnij po tę wersję ryby, jeżeli chcesz smażyć, piec lub grillować węgorza tuż po powrocie z zakupów, a nie będziesz zawiedziony.

  • Węgorz cały

    wegorz-caly-180x110

    Po wypatroszeniu i oczyszczeniu węgorz w tej postaci sprawdzi się jako główny składnik potraw pieczonych, duszonych i smażonych.

  • Węgorz wędzony

    węgorz-wędzony-180x110

    Mięso uwędzonego węgorza jest soczyste, jędrne, ma pięknie przyrumienioną skórkę. Przed podaniem można je upiec lub zgrillować.


Nasz asortyment

  • Zawsze świeże

    Częste dostawy świeżych ryb oraz owoców morza – MAKRO gwarantuje Ci najwyższą świeżość i jakość produktów dzięki częstym dostawom – od 3 do 5 razy w ciągu tygodnia. Dzięki temu kupując ryby oraz owoce morza możesz mieć pewność, że spełnią wszystkie Twoje kulinarne wymagania i staną się podstawą do przygotowania smacznych dań.

  • Profesjonalni doradcy

    Wykwalifikowani doradcy na stoisku rybnym – robiąc zakupy w halach MAKRO, możesz zawsze liczyć na poradę profesjonalnych sprzedawców, posiadających szeroką wiedzę na temat sprzedawanego asortymentu – ryb oraz owoców morza, abyś wybrał produkty idealne dla swoich potrzeb, pasujące do dań, które masz zamiar przygotować.

  • Korzystne ceny

    Bezpośrednia współpraca z hodowcami i rybakami gwarancją korzystnych cen – dostępne w MAKRO ryby, w tym węgorz, pochodzą bezpośrednio od rybaków i producentów, z którymi umowy zawierane są bez udziału pośredników, stąd możesz kupić oferowany towar w konkurencyjnych, ekonomicznych dla Ciebie cenach i mieć pewność jego jakości.

  • Degustacje

    Częste degustacje oferowanych ryb i owoców morza – jeżeli nigdy nie jadłeś węgorza albo nie pamiętasz smaku tej wyśmienitej ryby, możesz wziąć udział w jednej z wielu organizowanych na naszych stoiskach rybnych degustacji. Pozwoli Ci to dokonać świadomego wyboru i stworzyć dania idealnie wpisujące się w Twój gust i smak.

Ciekawostki

Jeżeli kupujesz świeżego węgorza, zawsze upewnij się, że egzemplarz, który wybierasz, został dobrze oczyszczony z krwi. Działa ona bowiem toksycznie działa na organizm człowieka - podobnie, jak jad węża – i spożycie mięsa z nią mogłoby się – w skrajnych przypadkach – nawet przyczynić do śmierci.

Świeżość ryb

Kupując węgorze, wybieraj zawsze takie sztuki, które charakteryzują się świeżym morskim zapachem, mają wypukłe, błyszczące oko, bez żadnych zmętnień, jędrne mięso, jednolitą skórę bez ubytków w łuskach, a także krwistoczerwone skrzela, bez żadnych plam czy przebarwień. W przypadku zauważenia jakichkolwiek niepokojących zmian czy odstępstw, zrezygnuj z zakupu ryby, gdyż najprawdopodobniej jest nieświeża.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb


Inne produkty w kategorii ryby słodkowodne

  • Sum

    sum-ziwy-180x110

    Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Leszcz

    leszcz-180x110

    Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z węgorza

Węgorz smażony

Przygotuj 1 kg węgorza, jajko, 1 cebulę, 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, bułkę tartą, mąkę, masło lub olej, sól i pieprz. Węgorza podziel na sześciocentymetrowe paski, posól i wstaw do lodówki na 30 minut. Cebulę pokrój i zalej litrem wody. Dodaj przyprawy i ugotuj wywar, włóż do niego dzwonka ryby i gotuj pod przykryciem 5 minut. Następnie panieruj rybę w mące, jajku i bułce tartej. Całość smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż ryba osiągnie piękny złoty kolor. Gotowe danie można podawać z surówkami ze świeżych warzyw i ziemniakami.

Sałatka z wędzonym węgorzem

Przygotuj wędzonego węgorza, sałatę lodową lub karbowaną, 2 pomarańcze, 2 pomidory malinowe, 1 dużego żółtego pomidora, 1 dużą czerwoną cebulę, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę podrzeć, pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki, pomarańcze przekroić na ćwiartki i wykroić miąższ, następnie pokroić na mniejsze cząstki, cebulkę pokroić na półplasterki- wszystko razem wymieszać w misce. Węgorza obrać ze skóry, oddzielić od szkieletu i pokroić na dość spore słupki, dodać do warzyw. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić octem balsamicznym. Można podawać z ciepłymi grzankami z bagietki.

Temaki z grillowanym węgorzem

Przygotuj 2 szklanki ryżu shari, 10 płatów wodorostów nori (przekrojonych na pół), 1 marchew, 1 ogórka, grillowanego węgorza, sałatę, pasta wasabi. Marchew i ogórka obieramy i kroimy w wąskie paski długości ok. 5 cm. Na długość ok. 6 cm przycinam szczypiorek. Płat podgrzanych i przekrojonych na pół wodorostów układamy na dłoni. Na środku kładziemy porcję ugotowanego ryżu (wg przepisu na opakowaniu), a na nim niewielką ilość wasabi. Dodaję listek sałaty, paski warzyw i wąsy szczypiorku i pasek upieczonego węgorza całość zawijam w rożek. Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.