Jedną ze smaczniejszych ryb, jakie pojawiają się na naszych stołach, chociaż dość rzadko, jest węgorz. To ryba słodkowodna, która zamieszkuje rzeki oraz jeziora w Europie środkowej oraz zachodniej. Osiąga naprawdę imponujące rozmiary. Spotkano egzemplarze, które miały nawet 150 cm! Z reguły węgorz waży do 8 kg, posiada charakterystyczne, długie, wężowate ciało, żywi się zaś występującymi przy dnie bezkręgowcami oraz drobnymi rybami. To jedyna morska ryba, którą można kupić w naszym kraju w postaci żywej.
Jest cenionym przysmakiem na naszych stołach. Ma smaczne, tłuste, białe, delikatne mięso z niewielką ilością ości, bogate w kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy, takie jak witamina A, B1 i B2, witamina C i E, a także minerały, m.in. wapń, żelazo, fosfor, potas oraz sód. Jego wartość użytkowa jest naprawdę wysoka – wynosi aż 75%!
W marketach MAKRO znajdziesz węgorza patroszonego, a także wędzonego na gorąco i mrożonego. Ryba ta, będąca prawdziwym rarytasem na naszych stołach, rewelacyjnie smakuje w wersji faszerowanej albo pieczonej, a także – jako że posiada sporo tłuszczu – wędzonej, grillowanej lub smażonej w głębokim tłuszczu. Taka obróbka cieplna mięsa węgorza nadaje mu soczysty smak, jędrność oraz niesamowity aromat. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziół prowansalskich, soku z cytryny czy koperku.
Dostępne formy węgorza
Węgorz żywy
Jeżeli nie masz obaw przed patroszeniem i oporządzaniem węgorza, wybierz żywą rybę. Na życzenie Klienta zabijamy węgorza na miejscu.
Węgorz patroszony
Sięgnij po tę wersję ryby, jeżeli chcesz smażyć, piec lub grillować węgorza tuż po powrocie z zakupów, a nie będziesz zawiedziony.
Węgorz cały
Po wypatroszeniu i oczyszczeniu węgorz w tej postaci sprawdzi się jako główny składnik potraw pieczonych, duszonych i smażonych.
Węgorz wędzony
Mięso uwędzonego węgorza jest soczyste, jędrne, ma pięknie przyrumienioną skórkę. Przed podaniem można je upiec lub zgrillować.
Nasz asortyment
Zawsze świeże
Częste dostawy świeżych ryb oraz owoców morza – MAKRO gwarantuje Ci najwyższą świeżość i jakość produktów dzięki częstym dostawom – od 3 do 5 razy w ciągu tygodnia. Dzięki temu kupując ryby oraz owoce morza możesz mieć pewność, że spełnią wszystkie Twoje kulinarne wymagania i staną się podstawą do przygotowania smacznych dań.
Profesjonalni doradcy
Wykwalifikowani doradcy na stoisku rybnym – robiąc zakupy w halach MAKRO, możesz zawsze liczyć na poradę profesjonalnych sprzedawców, posiadających szeroką wiedzę na temat sprzedawanego asortymentu – ryb oraz owoców morza, abyś wybrał produkty idealne dla swoich potrzeb, pasujące do dań, które masz zamiar przygotować.
Korzystne ceny
Bezpośrednia współpraca z hodowcami i rybakami gwarancją korzystnych cen – dostępne w MAKRO ryby, w tym węgorz, pochodzą bezpośrednio od rybaków i producentów, z którymi umowy zawierane są bez udziału pośredników, stąd możesz kupić oferowany towar w konkurencyjnych, ekonomicznych dla Ciebie cenach i mieć pewność jego jakości.
Degustacje
Częste degustacje oferowanych ryb i owoców morza – jeżeli nigdy nie jadłeś węgorza albo nie pamiętasz smaku tej wyśmienitej ryby, możesz wziąć udział w jednej z wielu organizowanych na naszych stoiskach rybnych degustacji. Pozwoli Ci to dokonać świadomego wyboru i stworzyć dania idealnie wpisujące się w Twój gust i smak.
Ciekawostki
Jeżeli kupujesz świeżego węgorza, zawsze upewnij się, że egzemplarz, który wybierasz, został dobrze oczyszczony z krwi. Działa ona bowiem toksycznie działa na organizm człowieka - podobnie, jak jad węża – i spożycie mięsa z nią mogłoby się – w skrajnych przypadkach – nawet przyczynić do śmierci.
Świeżość ryb
Kupując węgorze, wybieraj zawsze takie sztuki, które charakteryzują się świeżym morskim zapachem, mają wypukłe, błyszczące oko, bez żadnych zmętnień, jędrne mięso, jednolitą skórę bez ubytków w łuskach, a także krwistoczerwone skrzela, bez żadnych plam czy przebarwień. W przypadku zauważenia jakichkolwiek niepokojących zmian czy odstępstw, zrezygnuj z zakupu ryby, gdyż najprawdopodobniej jest nieświeża.
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb
Inne produkty w kategorii ryby słodkowodne
Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.
Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.
Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.
Platforma rybna w MAKRO
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Węgorz smażony
Przygotuj 1 kg węgorza, jajko, 1 cebulę, 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, bułkę tartą, mąkę, masło lub olej, sól i pieprz. Węgorza podziel na sześciocentymetrowe paski, posól i wstaw do lodówki na 30 minut. Cebulę pokrój i zalej litrem wody. Dodaj przyprawy i ugotuj wywar, włóż do niego dzwonka ryby i gotuj pod przykryciem 5 minut. Następnie panieruj rybę w mące, jajku i bułce tartej. Całość smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż ryba osiągnie piękny złoty kolor. Gotowe danie można podawać z surówkami ze świeżych warzyw i ziemniakami.
Sałatka z wędzonym węgorzem
Przygotuj wędzonego węgorza, sałatę lodową lub karbowaną, 2 pomarańcze, 2 pomidory malinowe, 1 dużego żółtego pomidora, 1 dużą czerwoną cebulę, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę podrzeć, pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki, pomarańcze przekroić na ćwiartki i wykroić miąższ, następnie pokroić na mniejsze cząstki, cebulkę pokroić na półplasterki- wszystko razem wymieszać w misce. Węgorza obrać ze skóry, oddzielić od szkieletu i pokroić na dość spore słupki, dodać do warzyw. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić octem balsamicznym. Można podawać z ciepłymi grzankami z bagietki.
Temaki z grillowanym węgorzem
Przygotuj 2 szklanki ryżu shari, 10 płatów wodorostów nori (przekrojonych na pół), 1 marchew, 1 ogórka, grillowanego węgorza, sałatę, pasta wasabi. Marchew i ogórka obieramy i kroimy w wąskie paski długości ok. 5 cm. Na długość ok. 6 cm przycinam szczypiorek. Płat podgrzanych i przekrojonych na pół wodorostów układamy na dłoni. Na środku kładziemy porcję ugotowanego ryżu (wg przepisu na opakowaniu), a na nim niewielką ilość wasabi. Dodaję listek sałaty, paski warzyw i wąsy szczypiorku i pasek upieczonego węgorza całość zawijam w rożek. Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej