Oliwki

Oliwki czarne, zielone i kolorowe

W zależności od odmiany oliwki stołowe mogą mieć różne kształty (od owalnego po niemal okrągły) oraz rozmiary (zazwyczaj od 5 do 25 mm). Kolor owoców nie jest zależny od podgatunku, a stopnia dojrzałości: oliwki zielone są zbierane w momencie, kiedy osiągną już odpowiedni rozmiar, ale nie zdążyły się wybarwić, owoce zmieniające kolor podlegają zbiorom, zanim ściemnieją, a oliwki czarne trafiają do dalszej obróbki, kiedy są całkowicie dojrzałe.

Zastosowanie oliwek w gastronomii

Oliwki przeznaczone do spożycia poddawane są wcześniej odpowiedniej obróbce, np. moczeniu w solance, suszeniu lub marynowaniu, co znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia. W sprzedaży dostępne są owoce z pestkami, np. oliwki kalamata będące znakomitym dodatkiem do deski serów lub wędlin śródziemnomorskich. Oliwki bez pestek są stosowane do sałatek i wypieków (focaccia, pizza), a oliwki nadziewane warzywami, rybami lub owocami morza stanową ważny składnik koreczków oraz hiszpańskich tapas.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO