Większość chlebów i bułek bardzo dobrze znosi zamrażanie, dlatego też coraz częściej decydujemy się na zakup pieczywa w większej ilości (np. na okres świąteczny), a następnie jego zamrożenie. Aby pieczywo mrożone zachowało swoje walory i smak, trzeba je mrozić, gdy jest świeże i w całości. Chleb należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku. W przypadku pieczywa krojonego warto podzielić kromki na wygodne porcje i dopiero umieścić w zamrażarce.
Jak przygotować pieczywo i bułki mrożone?
Gotowe chleby i bułki mrożone najlepiej rozmrażać powoli, w temperaturze pokojowej. Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, można je piec kilka minut w wysokiej temperaturze. Dostępne w sklepach z żywnością częściowo przygotowane pieczywomrożone charakteryzujące się bladą skórką przed spożyciem wymaga powtórnego pieczenia i schłodzenia.
Pieczywo świeże
Świeże
pieczywo to coś, co bardzo doceniają zarówno klienci detaliczni, jak i hurtowi.
Chrupiące bułki, świeżo wypieczony chleb czy inne wypieki z różnych stron
świata to produkty niezbędne w asortymencie sklepów spożywczych.
Pieczywo
długoterminowe to nie tylko odpowiednio przygotowane chleby czy suchary, ale
także bułki do hamburgerów, hot dogów oraz popularne już niemal na całym
świecie pity i tortille.
Pieczywo
do odpieku to świetne i ekonomiczne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych,
ponieważ pozwala serwować dania ze świeżym, ciepłym chlebem czy bułkami jedynie
po krótkiej obróbce termicznej.