Gęsie żołądki z sałatką na ciepło z jarmużu i boczniaków
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
120kg
Gęsie żołądki30g
Marchew30g
Seler naciowy20g
Cebula20g
Por5g
Tymianek2szt.
Liść laurowy3ziarenka
Ziele angielskie40g
Masło50g
Jarmuż 50g
Boczniaki50g
Olej40ml
Śliwowica30g
Suszone jabłko30g
Suszona śliwka2ml
Ocet jabłkowy20g
Koncentrat pomidorowy PudliszkiCZas na gotowanie
Krok 1
Gęsie żołądki wraz z marchwią, selerem, cebulą, porem, tymiankiem, liściem laurowym i zielem ang. umieszczamy w szybkowarze i gotujemy 1h i 20 min. Po tym czasie zlewamy wywar i redukujemy.
Krok 2
Koncentrat pomidorowy przesmażamy na patelni i dodajemy do sosu
Krok 3
Zagęszczamy zimnym masłem i doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną octu
Krok 4
Przygotować „krótki” wywar z suszonych śliwek i jabłek
Krok 5
Boczniaki kroimy w paski i przesmażamy, dodajemy śliwowicę i podpalamy. Gdy alkohol odparuje dodajemy jarmuż i podlewamy naparem z suszek
Krok 6
Żołądki wyłożyć na środek talerza i zglazurować zredukowanym sosem, dookoła wyłożyć sałatkę z jarmużu i boczniaków