Gęsie żołądki z sałatką na ciepło z jarmużu i boczniaków

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
120kg
Gęsie żołądki
30g
Marchew
30g
Seler naciowy
20g
Cebula
20g
Por
5g
Tymianek
2szt.
Liść laurowy
3ziarenka
Ziele angielskie
40g
Masło
50g
Jarmuż 
50g
Boczniaki
50g
Olej
40ml
Śliwowica
30g
Suszone jabłko
30g
Suszona śliwka
2ml
Ocet jabłkowy
20g
Koncentrat pomidorowy Pudliszki

CZas na gotowanie

Krok 1
Gęsie żołądki wraz z marchwią, selerem, cebulą, porem, tymiankiem, liściem laurowym i zielem ang. umieszczamy w szybkowarze i gotujemy 1h i 20 min. Po tym czasie zlewamy wywar i redukujemy.
Krok 2
Koncentrat pomidorowy przesmażamy na patelni i dodajemy do sosu
Krok 3
Zagęszczamy zimnym masłem i doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną octu
Krok 4
Przygotować „krótki” wywar z suszonych śliwek i jabłek
Krok 5
Boczniaki kroimy w paski i przesmażamy, dodajemy śliwowicę i podpalamy. Gdy alkohol odparuje dodajemy jarmuż i podlewamy naparem z suszek
Krok 6
Żołądki wyłożyć na środek talerza i zglazurować zredukowanym sosem, dookoła wyłożyć sałatkę z jarmużu i boczniaków