Podstawowym składnikiem tego rodzaju pieczywa chrupkiego jest biały lub brązowy ryż poddany działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, w wyniku czego ziarna się rozszerzają tworząc lekką strukturę podobną nieco do popcornu. Wafle ryżowe, zwłaszcza te wytwarzane z niełuskanego, brązowego ryżu, są dobrym źródłem błonnika, białka, węglowodanów oraz witamin z grupy B i minerałów, takich jak fosfor, magnez, sód, potas oraz cynk. Ryż jest zbożem, które nie powoduje uczuleń, dlatego wafle ryżowe na diecie u osób z celiakią oraz nadwrażliwością na gluten są bezpiecznym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa.
Wafle ryżowe paprykowe, cebulowe i na słodko
Wafle ryżowe doskonale sprawdzają się nie tylko jako lekkostrawne i dietetyczne pieczywo. Dzięki temu, że są lekkie i nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, mogą być doskonałą przekąską w pracy, szkole czy podczas podróży. Różnorodne wersje smakowe – jak wafle ryżowe paprykowe, z cebulką czy słodkie czekoladowe – świetnie nadają się do spożywania solo lub jako baza słodkich i wytrawnych kanapek.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę