Mięso ryb morskich jest bardzo doceniane za łagodny smak, niską kaloryczność oraz zawartość unikalnych składników odżywczych. Jednak wartość odżywcza ryb zależy przede wszystkim od gatunku, sposobu i miejsca żerowania oraz wieku. Gatunki żyjące w zimnej wodzie zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, rozpuszczalne w tłuszczu witaminy oraz pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Ponadto niemal każda ryba morska jest doskonałym źródłem selenu i jodu – pierwiastka wspierającego pracę układu hormonalnego, zwłaszcza tarczycy.
Najlepsze dania z ryb
W miejscowościach położonych blisko wody ryba morska należy do najczęściej i najchętniej przyrządzanych mięs. Im krócej jest poddana obróbce termicznej, tym lepiej, ponieważ zachowuje większość wartości odżywczych. Niektóre ryby warto przyrządzać na surowo – w postaci tatara lub jako główny składnik sushi. Znanym sposobem na smaczną rybę jest również krótkie grillowanie lub pieczenie. Dań z ryb nie może zabraknąć m.in. w restauracjach inspirowanych kuchnią japońską czy portugalską.
Ryby morskie całe
Wybierając
rybę w całości, należy kierować się pewnymi zasadami, które pomogą
wyselekcjonować najwyższej jakości produkt. Ryba w całości, którą kupujemy,
powinna być świeża i nieuszkodzona. Należy też zwrócić uwagę na oczy, łuskę
oraz płetwy. Elementy te powiedzą nam, czy ryba była poławiana prawidłowo, jaki
jest jej wiek i pochodzenie.
Dzikie
ryby morskie są aromatyczne, tłuste i można je wykorzystać na wiele sposobów –
z tego powodu chętnie wybierane są przez miłośników gotowania na całym świecie.
Mimo że
hodowla ryb kojarzy się głównie z rybami słodkowodnymi, gatunki morskie także
posiadają swoje hodowle. Ryby morskie hodowlane to np. łosoś atlantycki czy
makrela.
Ryby
morskie hodowlane cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, dlatego większość
sklepów spożywczych oferuje zarówno patroszone, jak i podzielone na części ryby
żyjące w wodzie słonej oraz słodkiej.