Chociaż liście tej samej rośliny mogą być wykorzystywane do wytwarzania czarnej, białej oraz zielonej herbaty, proces ich powstania różni się nieco. W ostatnim przypadku liście poddawane są działaniu pary wodnej. Zielona herbata charakteryzuje się gorzkim smakiem i jasnozielonym kolorem. Jedną z jej odmian jest herbata matcha, czyli zielona herbata w proszku o intensywnym kolorze. Herbaty matcha są gorzkie w smaku i uważa się, że mają tyle właściwości zdrowotnych co 10 filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty.
Biała herbata
Biała herbata, choć mniej popularna niż czarna, także cieszy się uznaniem. Powstaje z pąków i młodych liści, które zostają poddane procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata pozbawiona jest goryczki i charakteryzuje się obecnością owocowo-kwiatowych nut. Mimo delikatnego smaku herbata biała zawiera sporo kofeiny, orzeźwia, pobudza i poprawia nastrój. W przeciwieństwie do herbaty zielonej, biała herbata liściasta musi być parzona w wyższej temperaturze (90 stopni C). Tym sposobem uzyskamy głęboki, kwiatowy smak.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę