Owoce w puszce lub słoiku charakteryzują się wydłużonym okresem przydatności do spożycia, ponieważ dzięki procesowi sterylizacji lub pasteryzacji oraz szczelnemu opakowaniu nie mają kontaktu ze szkodliwymi bakteriami. Konserwy owocowe wykorzystywane w gastronomii na szerszą skalę, np. w restauracjach czy barach, dostępne są w odpowiednio większych opakowaniach, np. w puszkach o masie 3-5 kg, a mniejsze owoce z puszki doskonale nadają się na użytek domowy.
Owoce z puszki – różne rodzaje
Większość owoców, zwłaszcza tych o mniejszej zawartości wody, doskonale znosi proces konserwacji, dzięki czemu mogą zachować unikalny smak i aromat przez wiele miesięcy. Konserwy owocowe są ważnym składnikiem słodkich i wytrawnych dań, sosów, deserów, wypieków oraz lekkostrawnych sałatek. W gastronomii bardzo chętnie są używane liczi, ananasy, brzoskwinie w puszce czy pulpa z mango, a z konserw słoikowych dużym zainteresowaniem cieszą się czereśnie koktajlowe, kompoty oraz prażone jabłka do szarlotki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę