Owoce konserwowe: brzoskwinie i ananas

Konserwy owocowe

Konserwy owocowe – rodzaje

Owoce w puszce lub słoiku charakteryzują się wydłużonym okresem przydatności do spożycia, ponieważ dzięki procesowi sterylizacji lub pasteryzacji oraz szczelnemu opakowaniu nie mają kontaktu ze szkodliwymi bakteriami. Konserwy owocowe wykorzystywane w gastronomii na szerszą skalę, np. w restauracjach czy barach, dostępne są w odpowiednio większych opakowaniach, np. w puszkach o masie 3-5 kg, a mniejsze owoce z puszki doskonale nadają się na użytek domowy.

Owoce z puszki – różne rodzaje

Większość owoców, zwłaszcza tych o mniejszej zawartości wody, doskonale znosi proces konserwacji, dzięki czemu mogą zachować unikalny smak i aromat przez wiele miesięcy. Konserwy owocowe są ważnym składnikiem słodkich i wytrawnych dań, sosów, deserów, wypieków oraz lekkostrawnych sałatek. W gastronomii bardzo chętnie są używane liczi, ananasy, brzoskwinie w puszce czy pulpa z mango, a z konserw słoikowych dużym zainteresowaniem cieszą się czereśnie koktajlowe, kompoty oraz prażone jabłka do szarlotki.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO