Pachnąca lasem i jesienią zupa grzybowa z łazankami to potrawa z chęcią przyrządzana w polskich domach i tradycyjnych restauracjach od wielu pokoleń. Świeże grzyby są także popularnym dodatkiem do dziczyzny, ponieważ potrafią doskonale podkreślić charakterystyczny smak mięsa. Nie powinno ich więc zabraknąć w karcie menu skupionego na daniach kuchni polskiej.
Grzyby wyczyszczone za pomocą szczoteczki mogą być przechowywane przez długi czas, zwłaszcza po dokładnym wysuszeniu lub zamrożeniu w szczelnych opakowaniach. W takiej formie można przechowywać je nawet przez rok, dzięki czemu udoskonalimy smak wielu potraw – np. wigilijnych uszek czy klasycznego bigosu.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Duszone, smażone czy zapiekane są źródłem witamin D, E i B. Zawierają także dużo cennych pierwiastków, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk i selen. I chociaż zalicza się je do grupy produktów ciężkostrawnych, to dania z grzybami podbiły serca wielbicieli kuchni polskiej.
Świeże
Zdecydowana większość konsumentów zamiast zbierać grzyby, decyduje się na ich zakup. Grzyby świeże zbierane w lesie mogą okazać się trujące. Obecnie w sklepach jest duży wybór grzybów, często obranych, umytych i gotowych do spożycia.
Nasza hurtownia ma w swojej ofercie suszone grzyby. To produkty spożywcze, którymi zaopatrujemy sklepy stacjonarne, sklepy internetowe, restauracje i inne lokale gastronomiczne.