Ryby Wędzone

Ryby wędzone

Jak powstaje wędzona ryba

Wędzenie, oprócz suszenia i przechowywania w soli, należy do najstarszych metod utrwalania żywności. Mięso pod wpływem dymu drzewnego uzyskuje charakterystyczny zapach, smak oraz kolor, a sam proces wędzenia sprawia, że dłużej zachowuje świeżość i wszystkie walory odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że dym usuwa grzyby i bakterie oraz obsusza powierzchnię mięsa, przedłużając w ten sposób jego trwałość.

Najlepsze ryby wędzone

Ryby można wędzić w całości, filetach lub dzwonkach. Zanim jednak trafią do pieca, powinny zostać wypatroszone, obrane z łusek i natarte solą. Najlepiej smakują ryby wędzone w drewnie drzew liściastych oraz owocowych (olcha, buk, wiśnia, jabłoń). Czas ich przygotowania zależy od metody wędzenia (w wysokiej lub niskiej temperaturze) oraz wielkości kawałków mięsnych. Wędzona ryba świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno z dodatkiem pieczywa. Można z niej również przyrządzić sałatki, pasty kanapkowe, a nawet smaczne zapiekanki oraz zupy.

Łosoś wędzony

Łosoś

W naszej hurtowni zaopatrzysz się w łososia najwyższej jakości, który zachował swój niepowtarzalny smak.

Dowiedz się więcej
Pstrąg wędzony

Pstrąg

Pstrąg powszechnie występuje w chłodnych strumieniach, rzekach, jeziorach lub stawach. Ryba bardzo często gości na polskich stołach ze względu na znakomity smak, szybką obróbkę i łatwość w przygotowaniu.

Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO