Wędzenie,
oprócz suszenia i przechowywania w soli, należy do najstarszych metod utrwalania
żywności. Mięso pod wpływem dymu drzewnego uzyskuje charakterystyczny zapach,
smak oraz kolor, a sam proces wędzenia sprawia, że dłużej zachowuje świeżość i
wszystkie walory odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że dym usuwa grzyby i
bakterie oraz obsusza powierzchnię mięsa, przedłużając w ten sposób jego
trwałość.
Najlepsze ryby wędzone
Ryby można
wędzić w całości, filetach lub dzwonkach. Zanim jednak trafią do pieca, powinny
zostać wypatroszone, obrane z łusek i natarte solą. Najlepiej smakują ryby
wędzone w drewnie drzew liściastych oraz owocowych (olcha, buk, wiśnia,
jabłoń). Czas ich przygotowania zależy od metody wędzenia (w wysokiej lub
niskiej temperaturze) oraz wielkości kawałków mięsnych. Wędzona ryba świetnie
smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno z dodatkiem pieczywa. Można z niej
również przyrządzić sałatki, pasty kanapkowe, a nawet smaczne zapiekanki oraz
zupy.
Łosoś
W naszej
hurtowni zaopatrzysz się w łososia najwyższej jakości, który zachował swój
niepowtarzalny smak.
Pstrąg
powszechnie występuje w chłodnych strumieniach, rzekach, jeziorach lub stawach.
Ryba bardzo często gości na polskich stołach ze względu na znakomity smak,
szybką obróbkę i łatwość w przygotowaniu.