Tofu wędzone ze szpinakiem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,10kg
Polsoja tofu wędzone 200 g
0,20kg
MC szpinak liście porc. 2,5 kg
0,01kg
Czosnek
0,01kg
MC papryka jalapeno 680 g
0,01kg
Aro słonecznik łuskany 2 kg
0,05l
MC śmietanka uht 30% 1 l
0,05l
Aro olej rzepakowy
0,10kg
Cebula dymka 1 pęcz.
Sól
Pieprz
Cukier trzcinowy

CZas na gotowanie

Krok 1
Cebulę dymkę oczyszczamy, białą część kroimy w drobną kostkę, a część zieloną siekamy. Obrany czosnek kroimy w plastry. 
Krok 2
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy na bok.
Krok 3
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, posiekane jalapeno, szpinak, zieloną część cebuli dymki, całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy.
Krok 4
Tofu w całości grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, następnie kroimy w paski i układamy na szpinaku.
Krok 5
Danie podajemy posypane prażonymi nasionami słonecznika.