Ciasto filo

Wykorzystanie ciasta filo

Zrobione głównie z mąki, oliwy, soli i wody ciasto filo składa się z wielu bardzo cienkich i delikatnych warstw przypominających kartki książki. Chociaż najczęściej jest kojarzone z kuchnią grecką, tak naprawdę wywodzi się od osmańskich Turków, a obecnie jest popularne w niektórych rejonach Morza Śródziemnego, a zwłaszcza na Bałkanach. Aby uzyskać charakterystyczny efekt rozwarstwień, poszczególne płaty ciasta filo przed złożeniem smaruje się roztopionym masłem. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz powoduje rozdzielenie i lekkie pofalowanie ciasta, które w tym czasie nabiera chrupkości i złotego koloru.

Potrawy z ciasta filo

Gotowe ciasto filo jest wykorzystywane na wiele sposobów. W wersji słodkiej najbardziej popularne są baklawa, strudle, tarty oraz drobne wypieki, jak kieszonki ze słodkim nadzieniem, ciastka, rożki jabłkowe lub słodkie ruloniki. Z ciasta filo przygotowywane są również znakomite wytrawne dania, jak faszerowany mięsem, warzywami lub serem burek, wieloskładnikowa zapiekanka czy tradycyjna bułgarska banica.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO