Spody i ciasta do dań

Spody i ciasta do dań

Spody tortowe do słodkich wypieków

Spody są bardzo istotnym składnikiem tortów oraz wielowarstwowych ciast. Dzięki nim wypiekom można nadać pożądaną formę, a także bezproblemowo rozdzielić masy lub kremy. W zależności od składu i sposobu pieczenia można wybrać kruche, biszkoptowe i ptysiowe. W przypadku niektórych ciast wykonuje się je także w wersji bez pieczenia, zastępując je herbatnikami lub piernikami zmiksowanymi z masłem i cukrem. Tego rodzaju spody często stanowią dolną warstwę serników i ciast przygotowywanych na zimno.

Spody wytrawne do potraw

Spody są popularnym składnikiem nie tylko w przypadku słodkich tortów czy deserów. Te bez cukru doskonale nadają się do przygotowania różnorodnych potraw wytrawnych. Ciasto drożdżowe stanowi idealny spód do pizzy – włoskiej potrawy, która dzięki różnorodności składników i prostocie wykonania szybko podbiła cały świat. Blaty kruche doskonale nadają się do przyrządzania sycących tart, a spody z ciasta francuskiego są bazą rolad nadziewanych farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym.

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Idealne do słodkich i wytrawnych wypieków, świetne jako składnik wykwintnych potraw – ciasto francuskie od stuleci inspiruje kucharzy do tworzenia nowych wyśmienitych dań na jego bazie.
Dowiedz się więcej
Ciasto kruche

Ciasto kruche

W kuchniach świata ciasto kruche cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoją delikatność oraz charakterystyczny maślany aromat.
Dowiedz się więcej
Ciasto filo

Ciasto filo

Wykorzystywane od stuleci w kuchniach Europy Środkowo-Wschodniej oraz bałkańskiej ciasto filo dzięki oryginalnej budowie stało się bardzo popularne również w innych rejonach świata.
Dowiedz się więcej
Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Dobrze wyrobione i cienko rozwałkowane ciasto do pizzy decyduje o charakterze i smaku całego dania, będącego obecnie jednym z najpopularniejszych na świecie.
Dowiedz się więcej
Spody tortowe

Spody tortowe

Gotowe spody tortowe nie wymagają pieczenia, dlatego znacznie przyśpieszają i ułatwiają przygotowanie zarówno lekkiego deseru, jak i wykwintnego ciasta na specjalne okazje.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO