Spody są bardzo istotnym składnikiem
tortów oraz wielowarstwowych ciast. Dzięki nim wypiekom można nadać pożądaną
formę, a także bezproblemowo rozdzielić masy lub kremy. W zależności od składu
i sposobu pieczenia można wybrać kruche, biszkoptowe i ptysiowe. W przypadku
niektórych ciast wykonuje się je także w wersji bez pieczenia, zastępując je herbatnikami
lub piernikami zmiksowanymi z masłem i cukrem. Tego rodzaju spody często
stanowią dolną warstwę serników i ciast przygotowywanych na zimno.
Spody wytrawne do potraw
Spody są popularnym składnikiem nie tylko
w przypadku słodkich tortów czy deserów. Te bez cukru doskonale nadają się do
przygotowania różnorodnych potraw wytrawnych. Ciasto drożdżowe stanowi idealny
spód do pizzy – włoskiej potrawy, która dzięki różnorodności składników i
prostocie wykonania szybko podbiła cały świat. Blaty kruche doskonale nadają
się do przyrządzania sycących tart, a spody z ciasta francuskiego są bazą
rolad nadziewanych farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym.
Ciasto francuskie
Idealne
do słodkich i wytrawnych wypieków, świetne jako składnik wykwintnych potraw –
ciasto francuskie od stuleci inspiruje kucharzy do tworzenia nowych
wyśmienitych dań na jego bazie.
Wykorzystywane
od stuleci w kuchniach Europy Środkowo-Wschodniej oraz bałkańskiej ciasto filo
dzięki oryginalnej budowie stało się bardzo popularne również w innych rejonach
świata.
Dobrze
wyrobione i cienko rozwałkowane ciasto do pizzy decyduje o charakterze i smaku
całego dania, będącego obecnie jednym z najpopularniejszych na świecie.
Gotowe
spody tortowe nie wymagają pieczenia, dlatego znacznie przyśpieszają i
ułatwiają przygotowanie zarówno lekkiego deseru, jak i wykwintnego ciasta na
specjalne okazje.