Galaretki

Galaretki w przemyśle spożywczym

Galaretka truskawkowa, cytrynowa czy wieloowocowa to wyrób spożywczy, który swoją charakterystyczną konsystencję i przezroczystość zawdzięcza dodatkom żelującym (żelatyna, pektyny, agar). Produkt zawsze należy podawać na zimno i przechowywać w lodówce, ponieważ pod wpływem wyższej temperatury dochodzi do jego upłynnienia. Słodkie galaretki wytwarzane są na bazie soków lub aromatów owocowych nadających nie tylko odpowiedni smak i aromat, ale także intensywny kolor.

Galaretki – zastosowanie

Z galaretki przygotowywane są lekkie, orzeźwiające desery z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Wiele z nich ma także zastosowanie w cukiernictwie oraz przetwórstwie, np. galaretka truskawkowa z owocami w słoiku, będąca świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i lodów. Odmiany o intensywnych barwach, np. galaretka porzeczkowa lub wiśniowa, doskonale sprawdzają się również jako dekoracja tortów oraz ciast niewymagających pieczenia.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO