Bakalie i pestki są nie tylko ważnym dodatkiem do dań i deserów, ale także smaczną i zdrową formą przekąski.
Bakalie i ich zalety
Do bakalii
należą suszone owoce (rodzynki, daktyle, figi, śliwki, morele), kandyzowane
skórki cytrusowe oraz orzechy. Pełnią ważną funkcję w cukiernictwie, stanowiąc
dodatek do niektórych wypieków, m.in. keksów, serników, mazurków. Mieszanki owoców
i orzechów są często używane jako dekoracja deserów oraz ciasteczek. Bakalie,
choć mają słodki smak, świetnie komponują się z wieloma mięsami i są stosowane
jako składnik farszu np. do rolad, drobiu czy schabu. Za najzdrowsze bakalie
spożywane w formie przekąski uważa się mieszanki owocowo-orzechowe, ponieważ
zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, jak minerały, witaminy, błonnik.
Najzdrowsze bakalie, pestki i ziarna
Bakalie, pestki i ziarna są zdrową
alternatywą dla popularnych przekąsek i obowiązkowym punktem zbilansowanej
diety. Ze względu na ich unikalny skład warto je spożywać każdego dnia solo lub
jako dodatek np. do pieczywa, zup albo sałatek.
Suszone owoce
Suszone owoce są doskonałą i zdrową formą przekąski zawierającej naturalne cukry. To również częsty składnik wielu wypieków, deserów i słodkich potraw.