Bakalie, pestki, ziarna

Bakalie i pestki są nie tylko ważnym dodatkiem do dań i deserów, ale także smaczną i zdrową formą przekąski.

Bakalie i pestki

Bakalie i ich zalety

Do bakalii należą suszone owoce (rodzynki, daktyle, figi, śliwki, morele), kandyzowane skórki cytrusowe oraz orzechy. Pełnią ważną funkcję w cukiernictwie, stanowiąc dodatek do niektórych wypieków, m.in. keksów, serników, mazurków. Mieszanki owoców i orzechów są często używane jako dekoracja deserów oraz ciasteczek. Bakalie, choć mają słodki smak, świetnie komponują się z wieloma mięsami i są stosowane jako składnik farszu np. do rolad, drobiu czy schabu. Za najzdrowsze bakalie spożywane w formie przekąski uważa się mieszanki owocowo-orzechowe, ponieważ zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, jak minerały, witaminy, błonnik.

Najzdrowsze bakalie, pestki i ziarna

Bakalie, pestki i ziarna są zdrową alternatywą dla popularnych przekąsek i obowiązkowym punktem zbilansowanej diety. Ze względu na ich unikalny skład warto je spożywać każdego dnia solo lub jako dodatek np. do pieczywa, zup albo sałatek.
Suszone owoce

Suszone owoce

Suszone owoce są doskonałą i zdrową formą przekąski zawierającej naturalne cukry. To również częsty składnik wielu wypieków, deserów i słodkich potraw.
Dowiedz się więcej
Orzechy, pestki i ziarna

Orzechy, pestki i ziarna

Orzechy i ziarna to produkty mające szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach, np. medycynie, kosmetyce, a przede wszystkim w branży spożywczej.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO