Miodownik z morelami i mandarynkami

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
500g
Mąka pszenna ARO (ciasto)
200g
Cukier ARO (ciasto)
20g
Cukier waniliowy MC (ciasto)
15g
Soda ARO (ciasto)
100g
Masło klarowane (ciasto)
100g
Miód wielokwiatowy (ciasto)
5g
Cynamon mielony MC (ciasto)
2szt.
Jajka rozmiar ,,L" ARO (ciasto)
750g
Mleko (Masa)
100g
Cukier kryształ (Masa)
20g
Cukier waniliowy MC (Masa)
100g
Masło (Masa)
100g
Kasza manna (Masa)
40g
Cukier biały (Karmel)
80g
Miód wielokwiatowy (Karmel)
12szt.
Suszona morela Helio Natura (Karmel)
40g
Orzech laskowy Helio Natura (Karmel)
40g
Skórka pomarańczowa (Karmel)
2szt.
Mandarynka (Karmel)

CZas na gotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy jajka, cukier, sodę i zagniatamy.
Krok 2
Po połączeniu składników dodajemy masło klarowane i miód.
Krok 3
Wałkujemy na grubość 0,5cm i dzielimy na 4 płaty, pieczemy wszystkie na pergaminie w temp. 160st. C przez 10min.
Krok 4
W garnku umieszczamy mleko, cukier, masło i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5
Wsypujemy kaszę manną energicznie mieszając rózgą do zgęstnienia masy.
Krok 6
Gotową masę dzielimy i wylewamy na ciasto dzieląc na 3 części - kolejno piętrując.
Krok 7
Morele namaczamy przez min. 2 h
Krok 8
Następnie kroimy je w cienkie paski, orzechy delikatnie kruszymy, mandarynkę obieramy i dzielimy na pojedyncze segmenty.
Krok 9
Z cukru wyprowadzamy suchy karmel, dodajemy orzechy i morele cały czas mieszając.
Krok 10
Dodajemy miód i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy, dodajemy mandarynkę i wykładamy na wierzch ciasta.