Mąki

Mąka – baza wielu produktów spożywczych

Odkąd człowiek odkrył i zaczął uprawiać zboże, stało się ono najważniejszym elementem jego diety. Zmielone na mąkę ziarno dało możliwość przyrządzania sycącego i dostarczającego niezbędnych składników odżywczych pieczywa. Obecnie mąki produkuje się nie tylko z różnych rodzajów zbóż, ale także z niektórych orzechów (migdały, kokos) i ziaren (sezam, babka jajowata, len). W zależności od rodzaju, mąkę wykorzystuje się do przygotowania pieczywa, ciast, placków, naleśników, makaronów czy pierogów. Mąka pszenna jest również często stosowana jako zagęstnik różnego rodzaju zup i sosów.

Różne typy mąki

Stosowanym od lat sposobem na określenie rodzaju mąki jest podział na typy (zawartości popiołu) dobierany na podstawie zawartości substancji mineralnych. Im wyższy typ, tym mąka jest drobniej zmielona i zawiera więcej okrywy ziarna, przez co ma ciemniejszy odcień. Mąki o niskim typie doskonale nadają się do wypieku tortów, większości ciast i zagęszczania zup, zaś mąki typu 500 i wyższe sprawdzą się do wyrobu chleba, bułek i pierników.

Mąka

Mąka jest podstawowym składnikiem wielu artykułów żywnościowych, a w zależności od jej typu i rodzaju jest stosowana do produkcji pieczywa, makaronów oraz wyrobów cukierniczych.
Dowiedz się więcej

Specjalne

Istnieje wiele rodzajów i typów mąk, a wśród nich są mąki specjalne, przeznaczone do przygotowywania konkretnych produktów spożywczych, np. chleba, ciasta do pizzy czy wypieków dietetycznych.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO