Odkąd człowiek odkrył i zaczął uprawiać zboże, stało się ono najważniejszym elementem jego diety. Zmielone na mąkę ziarno dało możliwość przyrządzania sycącego i dostarczającego niezbędnych składników odżywczych pieczywa. Obecnie mąki produkuje się nie tylko z różnych rodzajów zbóż, ale także z niektórych orzechów (migdały, kokos) i ziaren (sezam, babka jajowata, len). W zależności od rodzaju, mąkę wykorzystuje się do przygotowania pieczywa, ciast, placków, naleśników, makaronów czy pierogów. Mąka pszenna jest również często stosowana jako zagęstnik różnego rodzaju zup i sosów.
Różne typy mąki
Stosowanym od lat sposobem na określenie rodzaju mąki jest podział na typy (zawartości popiołu) dobierany na podstawie zawartości substancji mineralnych. Im wyższy typ, tym mąka jest drobniej zmielona i zawiera więcej okrywy ziarna, przez co ma ciemniejszy odcień. Mąki o niskim typie doskonale nadają się do wypieku tortów, większości ciast i zagęszczania zup, zaś mąki typu 500 i wyższe sprawdzą się do wyrobu chleba, bułek i pierników.
Mąka
Mąka jest
podstawowym składnikiem wielu artykułów żywnościowych, a w zależności od jej typu
i rodzaju jest stosowana do produkcji pieczywa, makaronów oraz wyrobów
cukierniczych.
Istnieje
wiele rodzajów i typów mąk, a wśród nich są mąki specjalne, przeznaczone do
przygotowywania konkretnych produktów spożywczych, np. chleba, ciasta do pizzy
czy wypieków dietetycznych.