Nektary owocowe

Nektary z wiśni

Owocowy nektar – właściwości

Nektary to napoje owocowe otrzymane ze świeżych lub zagęszczonych soków z dodatkiem cukrów oraz kwasów spożywczych. Według przepisów nie mogą zawierać żadnych substancji konserwujących, barwników oraz aromatów, mających na celu podniesienie walorów smakowych, a cukier może być zastąpiony miodem lub innymi substancjami słodzącymi. Nektary owocowe pasteryzowane są dostępne w sprzedaży w butelkach plastikowych, szklanych lub kartonach i do momentu otwarcia powinny być przechowywane w suchym, zacienionym miejscu.

Nektary w gastronomii

Nektar owocowy zawiera w swoim składzie mniejszą ilość soku owocowego, dlatego ma z reguły łagodniejszy smak. W przypadku soczystych owoców (jabłka, pomarańcze, ananasy) minimalna zawartość soku w nektarze wynosi 50%, a tych o mocnym smaku (cytryny, banany, agrest) waha się między 25-30%. W gastronomii nektary owocowe są dobrym dodatkiem do posiłków oraz ważnym składnikiem wielu różnorodnych drinków.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO