Nektary to napoje owocowe otrzymane ze świeżych lub zagęszczonych soków z dodatkiem cukrów oraz kwasów spożywczych. Według przepisów nie mogą zawierać żadnych substancji konserwujących, barwników oraz aromatów, mających na celu podniesienie walorów smakowych, a cukier może być zastąpiony miodem lub innymi substancjami słodzącymi. Nektary owocowe pasteryzowane są dostępne w sprzedaży w butelkach plastikowych, szklanych lub kartonach i do momentu otwarcia powinny być przechowywane w suchym, zacienionym miejscu.
Nektary w gastronomii
Nektar owocowy zawiera w swoim składzie mniejszą ilość soku owocowego, dlatego ma z reguły łagodniejszy smak. W przypadku soczystych owoców (jabłka, pomarańcze, ananasy) minimalna zawartość soku w nektarze wynosi 50%, a tych o mocnym smaku (cytryny, banany, agrest) waha się między 25-30%. W gastronomii nektary owocowe są dobrym dodatkiem do posiłków oraz ważnym składnikiem wielu różnorodnych drinków.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę