Choć wyrazów „sok” i „nektar” nieraz używa się naprzemiennie, oznaczają one jednak inne rodzaje napojów. Sok to produkt otrzymywany ze świeżych lub przechowywanych owoców albo warzyw. Ma on smak i aromat tych składników, z których został wyprodukowany. Soki nie powinny zawierać konserwantów, barwników ani żadnych substancji poprawiających smak czy konsystencję. Aby nie było potrzeby przechowywania ich w lodówce przed otwarciem, soki poddawane są procesowi pasteryzacji. Niepasteryzowane mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia.
Nektary – napoje owocowe
Nektary to napoje powstałe z przecieranych składników oraz ich soków z dodatkiem wody. Wyróżniają się gęstą, nieraz kremową konsystencją oraz intensywnym smakiem owoców lub warzyw. Zarówno jedno- jak i wieloskładnikowe nektary pasteryzowane dostępne są zazwyczaj w butelkach i kartonach o różnej pojemności.
Soki
Popularne soki jabłkowe, pomarańczowe czy marchwiowe przygotowywane są z dojrzałych warzyw lub owoców, a ich klarowność zależy przede wszystkim od ich składu.
Nektary owocowe wyróżniają się zwiększoną gęstością oraz słodkim smakiem wynikającym z możliwości dodawania w czasie produkcji cukru lub substancji słodzących.