Soki i nektary

Nektar z wiśni

Soki i nektary – czym się różnią?

Choć wyrazów „sok” i „nektar” nieraz używa się naprzemiennie, oznaczają one jednak inne rodzaje napojów. Sok to produkt otrzymywany ze świeżych lub przechowywanych owoców albo warzyw. Ma on smak i aromat tych składników, z których został wyprodukowany. Soki nie powinny zawierać konserwantów, barwników ani żadnych substancji poprawiających smak czy konsystencję. Aby nie było potrzeby przechowywania ich w lodówce przed otwarciem, soki poddawane są procesowi pasteryzacji. Niepasteryzowane mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia.

Nektary – napoje owocowe

Nektary to napoje powstałe z przecieranych składników oraz ich soków z dodatkiem wody. Wyróżniają się gęstą, nieraz kremową konsystencją oraz intensywnym smakiem owoców lub warzyw. Zarówno jedno- jak i wieloskładnikowe nektary pasteryzowane dostępne są zazwyczaj w butelkach i kartonach o różnej pojemności.
Soki owocowe i warzywne

Soki 

Popularne soki jabłkowe, pomarańczowe czy marchwiowe przygotowywane są z dojrzałych warzyw lub owoców, a ich klarowność zależy przede wszystkim od ich składu.
Dowiedz się więcej
Świeże soki z owoców i warzyw

Świeże soki

Świeże soki owocowe, warzywne lub mieszane muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych, ponieważ nie są pasteryzowane.
Dowiedz się więcej
Nektary owocowe

Nektary

Nektary owocowe wyróżniają się zwiększoną gęstością oraz słodkim smakiem wynikającym z możliwości dodawania w czasie produkcji cukru lub substancji słodzących.
Dowiedz się więcej
Koncentraty soków owocowych

Koncentraty soków

Wszelkie koncentraty soków owocowych mają zmniejszoną ilość wody, co znacznie ułatwia ich transport i przechowywanie.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO