Mianem kaszy określa się jadalne nasiona zbóż pozbawione łuski i poddane niewielkiemu rozdrobnieniu. W kuchni polskiej przez stulecia była uważana za półprodukt prymitywny i nadający się do żywienia najuboższych oraz chorych. Dopiero stosukowo niedawno zaczęto doceniać walory kasz, które zawierają znacznie więcej białka, witamin oraz makro- i mikroelementów niż mąka. Obecnie takie odmiany jak złocista kasza jaglana, wyrazista w smaku kasza gryczana czy drobna kasza manna są ważnym elementem zdrowej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Dania z dodatkiem kasz
Kasze doskonale komponują się z daniami mięsnymi, warzywnymi i z dodatkiem grzybów. Są stałym elementem w restauracjach serwujących dziczyznę. Kasza gryczana mająca charakterystyczny, gorzkawy smak i przyjemny aromatto idealny dodatek do dań z dzika czy jelenia.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę