Makaron jest produktem żywnościowym wytwarzanym głównie na bazie mąki i wody oraz innych dodatkowych składników. Aby nadawał się do dłuższego przechowywania, po wyrobieniu ciasta i wykrojeniu odpowiedniego wzoru makaron poddawany jest suszeniu. Po ugotowaniu jest podstawą wielu popularnych dań, takich jak zupy czy zapiekanki. Świetnie smakuje z dodatkiem sosów albo na słodko, np. z serem czy musem owocowym.
Kasze i ryż – najważniejsze potrawy
Kasze i ryż są doskonałą alternatywą dla makaronu, cenioną przez ludzi od tysięcy lat. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jak witaminy, antyoksydanty, minerały i błonnik. Kasze to lekko rozdrobnione lub jedynie pozbawione łuski nasiona zbóż, które dzięki dużej zawartości skrobi mają wysoką wartość odżywczą. Z kolei należący do rodziny wiechlinowatych ryż, uprawiany w ciepłym i gorącym klimacie, ze względu na unikalny skład jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata.
Płatki śniadaniowe
Płatki
śniadaniowe są nie tylko jednym z ulubionych dziecięcych przysmaków spożywanych
na początku dnia, ale też ważnym elementem śniadań serwowanych w hotelach i
restauracjach.
Makaron
spaghetti, wstążki, rurki… wiele dań z różnych stron świata nie może się bez
niego obejść, a hurtownie i sklepy oferują bogaty wybór kształtów, kolorów i
rodzajów.
Kasza od
wieków jest używana jako jeden z podstawowych składników kulinarnych na
świecie, dlatego jest obecna w wielu kuchniach świata i przy przyrządzaniu
różnorodnych potraw.
Ryż
będący od tysiącleci podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata doczekał się wielu
odsłon chętnie wykorzystywanych w gastronomii i przemyśle spożywczym.