Puszyste spody tortowe wykonywane są najczęściej z klasycznego ciasta biszkoptowego wyróżniającego się miękkością i łagodnym smakiem. Duża liczba jaj decyduje o delikatnej strukturze oraz złocistym kolorze, a brak lub minimalny dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto jest lekkie i mniej kaloryczne w porównaniu do wypieków kruchych czy typu filo. Spody do tortu w zależności od zastosowanych dodatków mogą mieć różne odcienie – od naturalnie złocistego, poprzez różowe (sok z buraka), zielone (szpinak), na kakaowych kończąc.
Gotowe spody tortowe – grubość i zastosowanie
W sprzedaży dostępne są cienkie blaty lub grube spody do tortu, które należy podzielić na warstwy o wymaganej grubości najlepiej za pomocą żyłki lub długiego ząbkowanego noża, co zapobiegnie rozpadnięciu lub rozkruszeniu delikatnego ciasta biszkoptowego. Gotowe spody tortowe najczęściej przekłada się kremowymi masami, bitą śmietaną z dodatkiem owoców lub tężejącą galaretką.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę