Działania na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności

Wśród działań na rzecz środowiska można uznać wszystkie nasze działania, jakie prowadzimy w ramach optymalizacji procesów, przyczyniające się do ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz zapobiegania marnotrawstwu żywności. 

Zrównoważony rozwój to integralna część strategii MAKRO, a przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności jest idealną formą jej realizacji.

MAKRO współpracuje z 20 Bankami Żywności na terenie całego kraju. Do Banków Żywności od początku współpracy przekazaliśmy żywność o wartości ~ 140 milionów złotych.

MAKRO od 2014 r.  jako jedna z pierwszych sieci handlowych współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności. Od 2016 r. towary z kończącym się terminem przydatności systematycznie przekazywane są przez 28 hal i 2 centra dystrybucji oraz platformy logistyczne. Przekazana w tym czasie żywność umożliwiła przygotowanie ponad 40 mln posiłków dla osób potrzebujących zapewniając im podstawy funkcjonowania i godność.

Przygotowanie i dystrybucja towarów z krótkim terminem przydatności to wielkie wyzwanie. Wymaga nie tylko ogromnej  staranności, ale także szybkiego działania po stronie MAKRO, a szczególnie po stronie Banków Żywności. Rozwiązaniem tych potrzeb jest zaproponowany przez Bank Żywności system przepływu informacji i rozliczania darowizn, który umożliwia skuteczne i szybkie dotarcie przekazywanej żywności do osób potrzebujących z zachowaniem niezbędnych standardów ewidencji towarów. Mechanizm komunikacyjny EPCIS (Electronic Product Code Information Services), a także standardy GS1 są niezbędnymi narzędziami realizacji tego zadania.

Nasze osiągnięcia:

  • 2019 r. - Nagroda im. Jacka Kuronia w kategorii Darczyńca Ogólnopolski – przekazywanie żywności
  • 2021 r. - Kod Innowacji Nagroda specjalna – za digitalizację procesu rozliczeń z Bankami Żywności.

PRZECIWDZIAŁANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI

Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, wysokość opłaty należnej wyniosła 0 zł.
Spółka przekazała organizacjom 3 180 240,14 kg żywności.

nie marnuję - mądrze przechowuję!

Prowadzimy kampanie na rzecz niemarnowania żywności, zachęcając klientów do mądrego przechowywania produktów w kuchni.

Kilka  ciekawostek

Skorzystaj z poniższych porad i przechowuj mądrze!

  • Najlepiej przechowywać żywność w pojemnikach szklanych lub do tego przeznaczonych. Skład plastiku w takich pojemnikach ma mniejszy wpływ na nasze zdrowie.
  • Dobrą organizację przestrzeni w lodówce zapewni nam korzystanie z prostokątnych pojemników - są one lepszym wyborem niż garnki, które służą głównie do gotowania i słabo sprawdzają się do magazynowania.
  • Warto mieć w lodówce termometr lub raz na jakiś czas badać rzeczywistą temperaturę za pomocą termometru z sondą. Zdarza się, że lodówka po kilku latach wymaga kalibracji ustawień.
  • Przed załadunkiem „świątecznym” warto zdezynfekować lodówkę. Jeżeli zamrażalnik jest w środku oblodzony, należy lód usunąć.
  • Jeśli foliujemy gotowe potrawy, to warto zadbać o to, żeby folia przylegała bezpośrednio do produktu. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko powstania „skorupy” na powierzchni. Folia przylegająca bezpośrednio do produktu w dużym stopniu ogranicza dopływ powietrza, co zabezpiecza przed utlenianiem się niektórych produktów oraz ogranicza namnażanie się bakterii.
  • Surowe ryby i mięso przed włożeniem do lodówki warto poddać solankowaniu.
  • Nie myjemy owoców i warzyw przed włożeniem do lodówki - skraca to ich termin przydatności do spożycia.
  • Produkty, które w sklepie stoją poza przestrzenią chłodniczą, jeżeli nie są otwarte, możemy przechowywać poza lodówką. Dzięki temu zyskamy nieco przestrzeni w lodówce.
  • Warto opisywać produkty, które wkładamy do lodówki, a tym bardziej do zamrażalnika. Opis zawierający nazwę produktu oraz datę mrożenia pomoże nam kontrolować czas przechowywania artykułów spożywczych.

Nie marnuję, gotuję!

Prowadzimy kampanie na rzecz niemarnowania żywności, zachęcając klientów do mądrego wykorzystywania produktów w kuchni. 

zainspiruj się!

Wypróbuj poniższe przepisy i sprawdź jak łatwo nie marnować!

Kiszona skórka z arbuza

Składniki:
skórka z arbuza
1 l wody
15 g soli
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
10 g świeżego chrzanu

Sposób przygotowania:
Skórkę z arbuza kroimy na mniejsze części (kostkę lub paski).
Wodę łączymy z solą. Gotową skórę wkładamy do czystego i wyparzonego słoika. Następnie do słoika dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan. Całość zalewamy solanką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-5 dni. Gotowa kiszona skórka z arbuza jest wspaniałą przekąską oraz idealnym składnikiem sałatek.

Zielony olej smakowy z resztek ziół

Składniki:
200 ml oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron
50 g końcówek szczypiorku lub koperku lub innych zielonych świeżych ziół

Sposób przygotowania:
Olej podgrzewamy do temp 60-65 stC. Dodajemy posiekane zioła i podgrzewamy przez 5-7 minut.
Po tym czasie przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Przelewamy do naczynia i odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia cedzimy przez gazę.
Gotowy olej idealnie podkreśla smak potraw podawanych na zimno jak i na ciepło.

* Usprawnieniem przygotowania oliwy będzie blender kielichowy z funkcją grzania.

Naleśniki z resztek ziemniaków

Składniki:
350 g ugotowanych ziemniaków
170 g mąki pszennej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynie na gładką masę.
Do masy dodajemy mąkę, sól, pieprz i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na części z których formujemy kulki. Kulki rozwałkowujemy i smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu).

*Idealnym dodatkiem do naleśników z resztek będzie farsz z twarogu z prażoną cebulką oraz świeżo siekanym szczypiorkiem.

Nasz wspólny problem

Marnowanie żywności – nasze wspólne wyzwanie

Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, a w samej Europie 100 mln ton. Dane z Wielkiej Brytanii wskazują, że ponad 25 proc. artykułów wyrzucanych do kosza wciąż jest w oryginalnym opakowaniu! Problem ten dotyczy również naszego kraju. W Polsce marnuje się 5 mln ton rocznie, w tym 3 mln ton przez gospodarstwa domowe.

Skutki marnowania żywności

Dlaczego powinniśmy wspólnie walczyć z marnotrawstwem żywności? Przede wszystkim – wyrzucanie jedzenie zwiększa konsumpcję, co prowadzi w konsekwencji do podwyżek cenowych. Tym samym produkty stają się droższe i mniej dostępne dla przeciętnie zarabiających. Ponadto, wyrzucanie żywności to także marnowanie wody, energii oraz zwiększanie ilości śmieci.

Nie marnuję, pakuję!

Prowadzimy kampanie na rzecz niemarnowania żywności, zachęcając klientów do zabrania ze sobą niezjedzonego posiłku.

Jak zaradzić problemowi marnowania żywności?

Jednym z prostych rozwiązań jest zbieranie przez klientów resztek posiłku. Tymczasem niemal połowa z nas deklaruje, że tego nie robi (źródło: raport Polska na Talerzu 2017 – badanie przeprowadzone na próbie wynoszącej 1000 osób). Zauważalną barierą jest skrępowanie i poczucie, że sytuacja taka może być negatywnie odebrana przez personel restauracji.

Jak zachęcić klienta restauracji do wzięcia ze sobą niezjedzonego posiłku – instrukcja obsługi:

  • Zapytaj klienta restauracji, który skończył już jeść, a na talerzu pozostawił niedokończony posiłek, czy zapakować jego danie na wynos.
  • Gdy klient podejdzie do takiej propozycji nieufnie lub niechętnie, poinformuj go, że restauracja działa w myśl zasady: „Nie marnuję, pakuję” i wyjaśnij cel akcji.
  • Zachęć klienta do zmiany postawy.
  • Globalna perspektywa
    Dowiedz się więcej o podejściu MAKRO
    Oferujemy naszej międzynarodowej społeczności więcej informacji w języku angielskim. 
    ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ W MAKRO