Dżemy i powidła

Dżemy w przemyśle spożywczym

Dżemy to przetwory sporządzane z całych lub podzielonych na części owoców, długo gotowanych w sporej ilości cukru. Niektóre z nich mogą zawierać substancje zagęszczające, takie jak żelatyna lub pektyna. Do najbardziej popularnych należą dżemy z truskawek, porzeczek, malin oraz chętnie stosowane zarówno do słodkich, jak i mięsnych potraw dżemy aroniowe. Wśród owocowych przetworów coraz ważniejszą rolę odgrywa dżem bez cukru, idealny dla osób na diecie lub ograniczających spożycie kalorii.

Powidła ze śliwek, jabłek i innych owoców

W porównaniu do innych przetworów powidła zawierają najwięcej owoców, a te tradycyjne są tworzone bez dodatku cukru. Za najbardziej popularne uważa się powidła ze śliwek, wiśni i truskawek, choć równie chętnie spożywane są także powidła z jabłek, dyni czy węgierek z dodatkiem czekolady, będące nie tylko świetnym smarowidłem do pieczywa, ale także składnikiem ciast, deserów oraz dodatkiem do potraw mięsnych.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO