Chrupiący panczkraut
DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
200g
Szalotka1,250kg
Ziemniaki625g
Kapusta kiszona280g
Masło20g
CzarnuszkaSól pieprz
8szt.
Jajka400g
Panko200g
Mąka pszenna AROFrytura Maestro Gold do głębokiego smażenia
CZas na gotowanie
Krok 1
Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na puree mieszając z 100g masła.
Krok 2
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.
Krok 3
Szalotki siekamy w piórka.
Krok 4
20 g masła rozpuszczamy w rondlu i powoli dusimy szalotkę do momentu uzyskania ciemnej skarmelizowanej barwy, dodajemy czarnuszkę i dusimy kolejne 5 min.
Krok 5
Kapustę łączymy z szalotką i ziemniakami a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 6
Masę dzielimy na kulki o wadze ok 30 g i chłodzimy.
Krok 7
Po schłodzeniu panierujemy w mące, jajach a następnie panko.
Krok 8
Panierujemy ponownie w jajach i panko.
Krok 9
Smażymy na głębokim tłuszczu w 170 st. C przez 3- 4 min.