Chrupiący panczkraut

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
200g
Szalotka
1,250kg
Ziemniaki
625g
Kapusta kiszona
280g
Masło
20g
Czarnuszka
Sól pieprz
8szt.
Jajka
400g
Panko
200g
Mąka pszenna ARO
Frytura Maestro Gold do głębokiego smażenia

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na puree mieszając z 100g masła.
Krok 2
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.
Krok 3
Szalotki siekamy w piórka.
Krok 4
20 g masła rozpuszczamy w rondlu i powoli dusimy szalotkę do momentu uzyskania ciemnej skarmelizowanej barwy, dodajemy czarnuszkę i dusimy kolejne 5 min.
Krok 5
Kapustę łączymy z szalotką i ziemniakami a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 6
Masę dzielimy na kulki o wadze ok 30 g i chłodzimy.
Krok 7
Po schłodzeniu panierujemy w mące, jajach a następnie panko.
Krok 8
Panierujemy ponownie w jajach i panko.
Krok 9
Smażymy na głębokim tłuszczu w 170 st. C przez 3- 4 min.