Leniwe kluski z makiem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
250g
Mąka Uniwersalna ARO (Kluski)
70g
Żółtka Jaj ARO (Kluski)
200g
Ziemniak Czerwony Gotowany (Kluski)
2g
Sól (Kluski)
250g
Masa makowa MC (Masa makowa)
100g
Masło ARO (Masa makowa)
20g
Miód ARO (Masa makowa)
40g
Orzech włoski (Masa makowa)
20ml
Rum (Masa makowa)
100g
Cukier (Masa makowa)
500ml
Mleko (Masa makowa)

CZas na gotowanie

Kluski:
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski.
Krok 2
Ręką ugniatamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Krok 3
Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i odrywamy po kawałku formując wałeczki o wielkości ok. 2-3 cm.
Krok 4
Tak przygotowane kluski gotujemy w osolone wodzie przez 3-4 minuty.
Masa makowa:
Krok 1
Masę makową zagotowujemy w mleku przez około 20 min.
Krok 2
Dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier oraz posiekane orzechy i rum.
Złożenie:
Ugotowane kluski łączymy z masą makową i podajemy na ciepło.