Istnieje wiele rodzajów śmietan – podstawowy podział obejmuje śmietany słodkie i kwaśne. Te pierwsze dzieli się na dwie grupy w zależności od zawartości tłuszczu. W sklepach dostępne są produkty o niższej zawartości tłuszczu, czyli 9-12% oraz śmietanki deserowe zawierające 30-36% tłuszczu. Niezależnie od rodzaju, produkty te są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu i witamin. Słodka śmietana zawiera również żywe kultury bakterii mlekowych, które wspomagają procesy trawienne.
Śmietana słodka – zastosowanie w kuchni
Słodka śmietana 18% i 12% najczęściej wykorzystywana jest w charakterze pysznego dodatku do koktajli czy kawy. Natomiast śmietana słodka o większej zawartości tłuszczu, czyli 30-36%, doskonale będzie komponować się ze słodkimi deserami oraz wytrawnymi daniami (np. jako dodatek do zup).
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę