Konserwy i przetwory

Konserwy i przetwory to odpowiednie produkty, jeśli potrzebujemy przechowywać coś w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Przetwory i konserwy – czym się różnią?

Chociaż dość często określeń konserwy i przetwory używa się zamiennie, to jednak są to różne produkty spożywcze. Konserwy charakteryzują się dużo dłuższym terminem przydatności do spożycia, ponieważ poddawane są procesowi sterylizacji, która wraz z odpowiednio szczelnym opakowaniem (puszki, słoiki) chroni żywność przed dostępem powietrza i mikroorganizmów. Przetwory najczęściej są poddawane pasteryzacji – procesowi zapewniającemu świeżość, ale krócej niż w przypadku konserw.

Co zawierają przetwory i konserwy?

W puszkach i słoikach można zamknąć większość produktów spożywczych, zwłaszcza tych nietrwałych. Do najbardziej popularnych konserw należą mięsne, rybne i warzywne. Z kolei przetwory, oprócz mięsnych, przygotowuje się najczęściej z owoców, warzyw, grzybów, a nawet orzechów i nasion oleistych. Popularne są także przetwory i konserwy mieszane, np. warzywno-owocowe albo mięsno-warzywne, będące nieraz gotowym daniem.

Ketchupy, majonezy, sosy 

Dowiedz się więcej

Dżemy, miody i kremy

Dżemy, miody oraz kremy to produkty, które nie tylko świetnie nadają się na śniadanie, ale również jako składnik wielu słodkich deserów.
Dowiedz się więcej

Pikle i konserwy

Pikantne i ostre pikle są świetnym dodatkiem do potraw, zwłaszcza mięsnych. Doskonale podkreślają również smak sałatek oraz drobnych przekąsek.

Dowiedz się więcej

Konserwy rybne i mięsne

Konserwy są świetną alternatywą dla nietrwałych produktów. Doskonale sprawdzają się w miejscach, gdzie nie ma dostępu do lodówki, np. na biwaku albo w dalekiej podróży.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO