Lody

Lody

Różne rodzaje lodów

Lody to deser, który uzyskuje się poprzez zamrożenie masy mlecznej z cukrem oraz dodatkami smakowymi. Odmianą lodów bez mleka w składzie są sorbety – desery bazujące na owocach, substancji słodzącej i wodzie. Zarówno lody, jak i sorbety są trwałe jedynie w stanie głębokiego zamrożenia, dlatego po wyjęciu z zamrażarki powinny zostać natychmiast spożyte. Dostępne w sprzedaży lody występują pod różnymi postaciami, np. na patyku, w waflach, w formie kanapek lub w pojemnikach.

Lody i sorbety z dodatkami

Istnieje mnóstwo smaków lodów, ponieważ do ich przygotowania można używać przeróżnych składników. Lody i sorbety owocowe bazują na konkretnych owocach lub ich mieszankach, nieraz tworząc zupełnie nowe smaki. Do najbardziej popularnych smaków zalicza się lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe. A najczęstszymi dodatkami podkreślającymi smak lodów są sosy, wiórki czekoladowe, posypki oraz drobne owoce.

Lody

Lody

Lody truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe mają stałych nabywców przez cały rok, dlatego są dostępne w sklepach i lokalach gastronomicznych bez względu na porę roku.

Dowiedz się więcej
Sorbety

Sorbety

Mrożone musy owocowe doskonale orzeźwiają nawet w najbardziej upalne dni, a popularne lody sorbet mają swoich wielbicieli niemal na całym świecie.

Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO