Lody to deser, który uzyskuje się poprzez zamrożenie masy mlecznej z cukrem oraz dodatkami smakowymi. Odmianą lodów bez mleka w składzie są sorbety – desery bazujące na owocach, substancji słodzącej i wodzie. Zarówno lody, jak i sorbety są trwałe jedynie w stanie głębokiego zamrożenia, dlatego po wyjęciu z zamrażarki powinny zostać natychmiast spożyte. Dostępne w sprzedaży lody występują pod różnymi postaciami, np. na patyku, w waflach, w formie kanapek lub w pojemnikach.
Lody i sorbety z dodatkami
Istnieje mnóstwo smaków lodów, ponieważ do ich przygotowania można używać przeróżnych składników. Lody i sorbety owocowe bazują na konkretnych owocach lub ich mieszankach, nieraz tworząc zupełnie nowe smaki. Do najbardziej popularnych smaków zalicza się lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe. A najczęstszymi dodatkami podkreślającymi smak lodów są sosy, wiórki czekoladowe, posypki oraz drobne owoce.
Lody
Lody
truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe mają stałych nabywców przez cały rok,
dlatego są dostępne w sklepach i lokalach gastronomicznych bez względu na porę
roku.