Jogurty, kefiry i maślanki

Jogurt

Jogurt, kefir i maślanka – czym się różnią?

Każde z nich, choć pochodzi z tego samego produktu, różni się pod względem składu, smaku i wyglądu. Jogurt powstaje z pasteryzowanego mleka, do którego dodawane są bakterie odpowiadające za fermentację, dlatego charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz kremową konsystencją. W podobny sposób powstaje kefir, jednak dodatkowo znajdują się w nim specjalne drożdże oraz bakterie octowe, odpowiadające za większą kwasowość oraz bardziej wyrazisty aromat. Z kolei maślanka powstaje przy produkcji masła, przez co jest mało kaloryczna i działa odświeżająco.

Pyszny smak i samo zdrowie

Zarówno jogurt, kefir, jak i maślanka doskonale smakują na zimno. Świetnie się też łączą z owocami, płatkami owsianymi czy muesli przygotowywanym na śniadanie. Coraz częściej można też spotkać takie śniadania w restauracjach. Kubek jogurtu z powodzeniem może zastąpić inne wysokokaloryczne i mniej zdrowe przekąski albo zostać użyty jako sos do wiosennej sałatki. Z jogurtu lub kefiru warto przyrządzić również orzeźwiające napoje, wprost idealne na upalne dni.
Jogurty

Jogurty

Jogurt naturalny czy grecki to doskonała propozycja dla osób, które cenią łagodne smaki i walory zdrowotne mlecznych produktów. Obecnie konsumenci mają ogromny wybór jogurtów o szerokim zastosowaniu.
Dowiedz się więcej
Kefiry

Kefiry

Kefir jest podstawowym produktem mlecznym, dostępnym w niemal wszystkich sklepach spożywczych. Klienci cenią produkt za walory odżywcze, pyszny smak i szerokie zastosowanie w kuchni.
Dowiedz się więcej
Maślanki

Maślanki

Maślanki cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów ze względu na pyszny smak, szerokie zastosowanie kulinarne oraz wartości odżywcze. W naszej ofercie znajdziesz duży wybór maślanek najchętniej wybieranych przez klientów.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO