Każde z nich, choć pochodzi z tego samego produktu, różni się pod względem składu, smaku i wyglądu. Jogurt powstaje z pasteryzowanego mleka, do którego dodawane są bakterie odpowiadające za fermentację, dlatego charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz kremową konsystencją. W podobny sposób powstaje kefir, jednak dodatkowo znajdują się w nim specjalne drożdże oraz bakterie octowe, odpowiadające za większą kwasowość oraz bardziej wyrazisty aromat. Z kolei maślanka powstaje przy produkcji masła, przez co jest mało kaloryczna i działa odświeżająco.
Pyszny smak i samo zdrowie
Zarówno jogurt, kefir, jak i maślanka doskonale smakują na zimno. Świetnie się też łączą z owocami, płatkami owsianymi czy muesli przygotowywanym na śniadanie. Coraz częściej można też spotkać takie śniadania w restauracjach. Kubek jogurtu z powodzeniem może zastąpić inne wysokokaloryczne i mniej zdrowe przekąski albo zostać użyty jako sos do wiosennej sałatki. Z jogurtu lub kefiru warto przyrządzić również orzeźwiające napoje, wprost idealne na upalne dni.
Jogurty
Jogurt
naturalny czy grecki to doskonała propozycja dla osób, które cenią łagodne
smaki i walory zdrowotne mlecznych produktów. Obecnie konsumenci mają ogromny
wybór jogurtów o szerokim zastosowaniu.
Kefir
jest podstawowym produktem mlecznym, dostępnym w niemal wszystkich sklepach
spożywczych. Klienci cenią produkt za walory odżywcze, pyszny smak i szerokie
zastosowanie w kuchni.
Maślanki
cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów ze względu na pyszny smak,
szerokie zastosowanie kulinarne oraz wartości odżywcze. W naszej ofercie
znajdziesz duży wybór maślanek najchętniej wybieranych przez klientów.