Mąka pszenna, chlebowa, tortowa

Mąka

Mąki i ich typy

Mąka pszenna, żytnia, tortowa…. każda z nich ma swoje zastosowanie i najlepiej się sprawdza przy konkretnych wyrobach, np. bułek, makaronu lub ciasta kruchego. Mąki można podzielić ze względu na surowiec (żyto, pszenica itd.), przeznaczenie (użytek domowy, przemysł) oraz sposób mielenia (np. mąka pszenna pełnoziarnista, razowa). Duże znaczenie w produkcji artykułów spożywczych ma także typ, określający zawartość substancji mineralnych (popiołu) w zmielonym produkcie. To właśnie od niego zależne jest przeznaczenie mąki – na domowe wypieki, w przetwórstwie lub jako pasza.

Mąka chlebowa, tortowa i inne – zastosowanie

Dla ułatwienia wyboru właściwej mąki wprowadzone są nazwy sugerujące, do jakiego rodzaju wypieku najlepiej się sprawdzi. I tak np. mąka chlebowa pszenna typu 750 lub 720 jest idealna do wytwarzania pieczywa, mąka tortowa typ 450 świetnie nadaje się do przygotowania biszkoptów, blatów tortowych i ciast drożdżowych, a drobno zmielona mąka typ 00 doskonale pasuje do wyrobów typowo włoskich, jak makarony i pizza.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO