Układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym – co zrobić, aby był funkcjonalny?

Jeśli prowadzisz bar lub restaurację, doskonale wiesz, że kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie i miła obsługa. Gdy do tego wszystkiego dodasz dobrze zorganizowaną przestrzeń, ułatwisz pracę kelnerom, usprawnisz ruch, a szybkość obsługi wyróżni Cię na tle konkurencji. Sprawdź, jak powinien wyglądać optymalny układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym i postaw na wysoką funkcjonalność!

Podstawowe strefy w zakładzie gastronomicznym

 

Aby układ zakładu gastronomicznego był w pełni funkcjonalny, zadbaj o wyodrębnienie i właściwe powiązanie ze sobą kluczowych stref, nawet tych – a może przede wszystkim tych – które są niewidoczne dla klientów. Podstawowe strefy to dział magazynowy, produkcyjny, ekspedycyjny, administracyjno-socjalny i obsługi konsumenta. 

Dział

Opis zadań

Główne elementy składowe

Magazynowy

Przyjmowanie, kontrola jakości i przechowywanie surowców oraz innych produktów

Przedmagazyn, magazyny żywnościowe (chłodnicze i niechłodnicze), magazyny nieżywnościowe (środki czystości, opakowania, bielizna stołowa)

Produkcyjny

Przygotowywanie potraw

Przygotowalnia „brudna”, przygotowalnia „czysta”, kuchnia właściwa (sektor gorący i zimny), pracownia cukiernicza

Ekspedycyjny

Łączenie kuchni z salą konsumencką

Rozdzielnia kelnerska lub bufet, zmywalnia talerzy i innych naczyń

Administracyjno-

socjalny

Obsługa personelu

Szatnie, węzeł sanitarny, jadalnia, biura

Obsługi konsumenta

Obsługa gości

Sala konsumencka, przedsionek, szatnia, toalety


Tabela. Zadania i główne elementy składowe podstawowych stref w zakładzie gastronomicznym.


Sprawdź: Rozwiązania dla Twojego sklepu

Jakie są najważniejsze zasady projektowania układu funkcjonalnego w zakładzie gastronomicznym?

Układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym powinien być przede wszystkim funkcjonalny, stąd też nazwa, którą często spotyka się w materiałach na ten temat: układ funkcjonalny w zakładzie gastronomicznym. Aby mógł on rzeczywiście spełnić swoje zadania, w trakcie planowania przestrzeni kieruj się kilkoma podstawowymi zasadami. Po pierwsze stwórz jednokierunkowy przepływ. Zapewnienie jednokierunkowego ruchu surowców, półproduktów, gotowych potraw oraz naczyń pozwala uniknąć krzyżowania się „czystych” i „brudnych” ciągów technologicznych.

Poszczególne pomieszczenia powinny być rozmieszczone w sposób logiczny, który umożliwia płynne przejście pomiędzy kolejnymi etapami produkcji. Na przykład przygotowalnia warzyw powinna znajdować się blisko magazynu, gdzie są one przechowywane. Ogromne znaczenie ma również skrócenie tras, którymi przemieszczają się pracownicy i goście, ponieważ przekłada się to na oszczędność czasu i wysiłku.

Pamiętaj, że układ pomieszczeń w Twoim lokalu to nie tylko kwestia estetyki. Musi on uwzględniać wymagania ergonomii i BHP, zapewniając komfort pracy personelu oraz bezpieczeństwo żywności i gości. Dotyczy to m.in. rozmieszczenia stanowisk, wyposażenia, wentylacji czy oświetlenia.

Warto wiedzieć: Program Zielone etykiety

Jakie znaczenie ma układ funkcjonalny w gastronomii?

Dobrze zaprojektowany układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym to podstawa sprawnego funkcjonowania całego przedsiębiorstwa. Odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych stref i ciągów technologicznych przynosi wymierne korzyści. Dzięki logicznemu rozmieszczeniu pomieszczeń i stanowisk pracy przepływ surowców, półproduktów i gotowych dań odbywa się w sposób ciągły i bez zbędnych przestojów. Pamiętaj, że czas to ważna wartość również dla klienta, dlatego korzystaj z każdej okazji, aby zyskać opinię restauracji z szybką obsługą.

Co ważne, wytyczenie odrębnych ciągów komunikacyjnych dla surowców, półproduktów, naczyń i odpadów pozwala uniknąć ryzyka skażenia żywności i zminimalizować zagrożenia sanitarne.

Sprawdź nasz Niezbędnik biznesowy MAKRO dla gastronomii!

Podsumowanie

Dobrze zaprojektowana strefa dla gości, z przemyślaną aranżacją i intuicyjnym układem, wpływa na pozytywne wrażenia klientów i zachęca ich do dłuższego pobytu w lokalu. Funkcjonalny układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznych ułatwia również organizację pracy kucharzom i kelnerom, przyspiesza obsługę, a to przekłada się na wyższe dochody Twojej firmy!

FAQ