Najprostsze cukierki produkowane są ze stężonego roztworu cukru i wody lub soku, wzbogaconego różnorodnymi barwnikami oraz aromatami. Do najpopularniejszych słodyczy twardych zaliczane są landrynki o owocowym, miętowym lub mlecznym smaku, które mogą być nadziewane (galaretką, masą musującą) i wzbogacone podstawowymi witaminami. Landrynki, zwłaszcza w wersji mini, często są wykorzystywane w lokalach gastronomicznych, hotelach lub firmach usługowych jako drobny poczęstunek dla klientów.
Cukierki miękkie, krówki i draże
Mleczne krówki to typowo polskie słodycze wpisane na listę produktów tradycyjnych i od lat produkowane na skalę przemysłową głównie z mleka, cukru oraz masła. Świeże cukierki są miękkie i mają ciągnącą konsystencję, która z upływem czasu staje się coraz bardziej krucha. Krówki wykorzystywane są w kuchni polskiej do przygotowywania słodkiej masy, będącej składnikiem różnych wypieków, np. mazurków i tortów. Ozdobą deserów mogą być także żelki oraz miękkie draże czekoladowe w polewie, które po rozgnieceniu tworzą wielokolorową kruszonkę. Zwolenników znajdują także cukierki bez cukru, które cenione są szczególnie przez diabetyków.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę