Tłuszcze roślinne występują w postaci płynnej (np. olej słonecznikowy) lub stałej (np. margaryna). Są źródłem wielu składników odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w zbilansowanej diecie. Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z takich nasion, jak słonecznik, rzepak, siemię lniane, soja, a także z oliwek. Coraz większą popularnością cieszą się oleje z orzechów włoskich, laskowych i kokosowych.
Tłuszcz roślinny – zastosowanie
Wybierając tłuszcz roślinny, należy wziąć pod uwagę jego przeznaczenie. Potrawy, takie jak sałatki czy kanapki ze świeżej bagietki, znakomicie smakują z oliwą z oliwek, olejem lnianym, rzepakowym i słonecznikowym. Polecane są do spożywania na zimno lub po krótkiej obróbce termicznej. Natomiast olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia w wysokiej temperaturze.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę