Żywność konserwowa dzięki sterylizacji oraz szczelnemu opakowaniu jest całkowicie pozbawiona szkodliwych mikroorganizmów, jak bakterie czy grzyby. Dzięki tej metodzie znajdujący się wewnątrz produkt może być przechowywany w temperaturze pokojowej nawet przez kilka lat. Pierwsze konserwy pojawiły się w Europie na początku XIX wieku i dzięki swojej trwałości szybko zyskały popularność. Od tego czasu konserwy mięsne są częstym elementem diety, zwłaszcza żołnierzy oraz podróżników.
Konserwy rybne – sposób na długie przechowywanie
W puszkach czy słoikach można zakonserwować niemal każdy produkt. Dużą popularnością cieszą się konserwy mięsne – zawierające szynkę, mielonkę lub wołowinę – spożywane najczęściej z dodatkiem pieczywa. Wśród licznych produktów tego typu na uwagę zasługują również konserwy rybne z różnorodnymi dodatkami, np. sosem pomidorowym lub olejem, oraz doskonałe na lunch sałatki rybno-warzywne.
Rybne
Przetwory
rybne mają wiele zastosowań w gastronomii – można spożywać je jako dodatek do dań
i używać jako składnika past kanapkowych lub lekkostrawnych sałatek.
Przetwory
z mięsa zamknięte w hermetycznych opakowaniach charakteryzują się wyjątkowym
smakiem, trwałością i znacznie wydłużonym okresem przydatności do spożycia.