Pulpety jagnięce z marmoladą cebulową

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji4

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,40kg
Jagnięcina
0,10l
Ocet winny biały
0,08kg
Łój wołowy - twardy
1,00kg
Cebula biała
0,03kg
Cukier brązowy
0,20kg
Pomarańcze
0,015kg
Musztarda francuska
0,007kg
Estragon
0,10kg
Smalec
0,01kg
Sól
0,005kg
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Jagnięcinę i łój wołowy zmielić przez sito o średnich oczkach. Dodać sól, pieprz, musztardę i estragon. Całość dokładnie wymieszać, uformować małe pulpety, wstawić do lodówki.
Krok 2
Pokrojona w drobna kostkę cebule podsmażać na smalcu na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać do niej cukier, ocet i sok z pomarańczy, doprowadzić całość do wrzenia, gotować kilka minut.
Krok 3
Do marmolady cebulowej włożyć pulpety, dusić pod przykryciem aż będą gotowe. Podawać z sałata.

Przepis przygotował Maciej Nowicki

Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.