Pulpety jagnięce z marmoladą cebulową
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/pulpety-jagniece-z-marmolada-cebulowa.jpg?rev=2bf90bf2ce96484f97424b578235be0d&w=1392&hash=B2F3CDD0F901CF5A3A8013E8F813758B)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,40kg
Jagnięcina0,10l
Ocet winny biały0,08kg
Łój wołowy - twardy1,00kg
Cebula biała0,03kg
Cukier brązowy0,20kg
Pomarańcze0,015kg
Musztarda francuska0,007kg
Estragon0,10kg
Smalec0,01kg
Sól0,005kg
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Jagnięcinę i łój wołowy zmielić przez sito o średnich oczkach. Dodać sól, pieprz, musztardę i estragon. Całość dokładnie wymieszać, uformować małe pulpety, wstawić do lodówki.
Krok 2
Pokrojona w drobna kostkę cebule podsmażać na smalcu na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać do niej cukier, ocet i sok z pomarańczy, doprowadzić całość do wrzenia, gotować kilka minut.
Krok 3
Do marmolady cebulowej włożyć pulpety, dusić pod przykryciem aż będą gotowe. Podawać z sałata.
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/maciej-nowicki_624x624.jpg?rev=83b50fc1e2c445a8bfe3ac6496f07036&w=279&hash=4D07B7C4106F2CE5E6DEFFEA78FF16EA)
Przepis przygotował Maciej Nowicki
Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.