Tłuszcze zwierzęce to przede wszystkim tłuszcze stałe, takie jak masło, smalec i słonina. Stanowią źródło energii i nadają potrawom charakterystyczny smak. Zawierają substancje odżywcze i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zapotrzebowanie na ten składnik jest uzależnione od wieku, płci, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.
Tłuszcz zwierzęcy – do czego stosować?
Tłuszcz zwierzęcy, np. w postaci skwarek, wzbogaca smak dań mięsnych i mącznych, takich jak pierogi, bigos, kluski śląskie czy placki ziemniaczane. Tłuszcze, takie jak smalec, doskonale nadają się do smażenia potraw w wysokiej temperaturze, ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Natomiast masło lepiej wykorzystywać do krótkotrwałego smażenia lub przygotowywania kanapek czy tostów na ciepło.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę