Cukier biały

Cukier biały

Biały cukier – zastosowanie

Wytwarzany z buraka cukier biały od końca XVIII w. odgrywa niezwykle ważną rolę w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w cukiernictwie. Jest istotnym składnikiem wielu produktów przetworzonych, takich jak dżemy, napoje, wypieki i desery, a także gotowych dań wytrawnych. Popularny biały cukier składa się z sacharozy spożywczej, obecnej w wielu owocach i warzywach, jednak ze względu na wysoką zawartość w burakach cukrowych (koło 30%) jest rafinowany właśnie z tego gatunku.

Cukier biały i jego rodzaje

Pod względem rozdrobnienia biały cukier dzielony jest na kilka rodzajów, które mają różne zastosowanie zarówno w przemyśle czy gastronomii, jak i na użytek domowy. Gruby kryształ przeznaczony jest przede wszystkim do dekoracji ciast i deserów, ponieważ ze względu na duże cząstki nie ulega rozpuszczeniu podczas pieczenia. Cukier biały kryształ średni ma najszersze zastosowanie i jest przeznaczony do słodzenia np. napojów czy potraw. Z kolei drobny puder jest składnikiem wielu ciast, stanowi też dekorację licznych deserów i słodkich dań.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO