Wytwarzany z
buraka cukier biały od końca XVIII w. odgrywa niezwykle ważną
rolę w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w cukiernictwie. Jest istotnym
składnikiem wielu produktów przetworzonych, takich jak dżemy, napoje, wypieki i
desery, a także gotowych dań wytrawnych. Popularny biały cukier składa
się z sacharozy spożywczej, obecnej w wielu owocach i warzywach, jednak ze
względu na wysoką zawartość w burakach cukrowych (koło 30%) jest rafinowany
właśnie z tego gatunku.
Cukier biały i jego rodzaje
Pod względem
rozdrobnienia biały cukier dzielony jest na kilka rodzajów, które mają
różne zastosowanie zarówno w przemyśle czy gastronomii, jak i na użytek domowy.
Gruby kryształ przeznaczony jest przede wszystkim do dekoracji ciast i deserów,
ponieważ ze względu na duże cząstki nie ulega rozpuszczeniu podczas pieczenia. Cukier
biały kryształ średni ma najszersze zastosowanie i jest przeznaczony do
słodzenia np. napojów czy potraw. Z kolei drobny puder jest składnikiem wielu ciast,
stanowi też dekorację licznych deserów i słodkich dań.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę