Śledź ze śliwką i cebulą w grzańcu, z kruszonką z piernika
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
200g
Śledź matjas1szt.
Biała cebula0,75l
Grzane wino1szt.
Laska cynamonu1szt.
Gwiazdka anyżu7szt.
Goździki3ziarna
Ziele angielskie30g
Cukier1szt.
Pomarańcza1szt.
Śliwka węgierka1szt.
Pierniczek toruński1szt.
Gałązka koperkuCZas na gotowanie
Krok 1
Grzane wino wlać do garnka, dodać do niego wszystkie przyprawy, cukier i zagotować.
Krok 2
Pomarańczę obrać obieraczką do warzyw, wrzucić do wina skórkę i wycisnąć sok.
Krok 3
Odstawić wino na kilka godzin, następnie dodać do niego jeden filet śledziowy (ok. 100 g), pociętą w cienkie krążki cebulę oraz pokrojoną śliwkę.
Krok 4
Marynować całość przez 12 godzin, a następnie wyjąć wszystkie składniki i ułożyć je na papierowym ręczniku.
Krok 5
Pierniczek drobno pokruszyć. Oba płaty śledzia pokroić w romby.
Krok 6
Pierniczek drobno pokruszyć. Oba płaty śledzia pokroić w romby.
Krok 7
Całość obsypać pokruszonym piernikiem i udekorować koperkiem.