Śledź ze śliwką i cebulą w grzańcu, z kruszonką z piernika

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
200g
Śledź matjas
1szt.
Biała cebula
0,75l
Grzane wino
1szt.
Laska cynamonu
1szt.
Gwiazdka anyżu
7szt.
Goździki
3ziarna
Ziele angielskie
30g
Cukier
1szt.
Pomarańcza
1szt.
Śliwka węgierka
1szt.
Pierniczek toruński
1szt.
Gałązka koperku

CZas na gotowanie

Krok 1
Grzane wino wlać do garnka, dodać do niego wszystkie przyprawy, cukier i zagotować.
Krok 2
Pomarańczę obrać obieraczką do warzyw, wrzucić do wina skórkę i wycisnąć sok.
Krok 3
Odstawić wino na kilka godzin, następnie dodać do niego jeden filet śledziowy (ok. 100 g), pociętą w cienkie krążki cebulę oraz pokrojoną śliwkę.
Krok 4
Marynować całość przez 12 godzin, a następnie wyjąć wszystkie składniki i ułożyć je na papierowym ręczniku.
Krok 5
Pierniczek drobno pokruszyć. Oba płaty śledzia pokroić w romby.
Krok 6
Pierniczek drobno pokruszyć. Oba płaty śledzia pokroić w romby.
Krok 7
Całość obsypać pokruszonym piernikiem i udekorować koperkiem.