Budynie

Budynie w gastronomii

Gęsta, kremowa konsystencja oraz łagodny smak sprawiają, że budynie gotowe lub w proszku są produktem spożywczym często wykorzystywanym w gastronomii, zwłaszcza w piekarnictwie i cukiernictwie. W skład budyniu wchodzą przede wszystkim skrobia ziemniaczana i mleko, a o smaku decyduje dodatek cukru, przypraw, aromatów, syropów lub owoców. Najbardziej popularne rodzaje (np. budyń waniliowy) stworzone z myślą o gastronomii dostępne są w dużych pojemnikach z możliwością wielokrotnego zamykania, mogą mieć nawet powyżej 1 kg.

Budynie – różne smaki

Do przygotowania ciast oraz drobnych wypieków (babeczki, drożdżówki) najczęściej stosuje się budyń waniliowy i śmietankowy o delikatnym, neutralnym smaku. Są one dodawane tuż po przygotowaniu i ostygnięciu lub jeszcze w formie proszku i służą jako zagęstnik mas oraz kremów. Duże znaczenie w gastronomii ma także budyń bez cukru, dający możliwość dosłodzenia przygotowanego deseru lub wypieku zgodnie z własnymi preferencjami.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO