Mleko kozie jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mleka. Ponadto nie wywołuje alergii u osób uczulonych na białka mleka krowiego oraz jest akceptowane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Kozie mleko jest stosowane jako alternatywa dla mleka krowiego, dlatego sprawdzi się w wielu przepisach kulinarnych (np. na ciasta, babeczki, budynie czy zupy). Z mleka koziego przygotowuje się ser kozi, który jest przysmakiem kuchni francuskiej.
Mleko owcze
Mleko owcze jest bardzo podobne do mleka koziego, jednak ma jeszcze więcej białek, wapnia, tłuszczów i węglowodanów. Jest lekkostrawne mimo dużej zawartości tłuszczu. Owcze mleko najczęściej wykorzystuje się do produkcji jogurtów i różnego rodzaju serów, np. popularnego oscypka. Do menu warto wprowadzić również naleśniki z mleka owczego.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę