Polędwiczka wieprzowa z fasolką szparagową, tłuczonymi ziemniakami i sosem imbirowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
MC ziemniak sałatkowy0,15kg
Polędwiczki wieprzowe0,01kg
Imbir0,02kg
Aro masło ekstra0,08kg
Fasolka szparagowa zielona0,10kg
MC bulion drobiowy0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
SzczypiorekSól
Pieprz
Kminek
Kumin
CZas na gotowanie
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy i dodajemy masło oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość rozdrabniamy widelcem.
Krok 2
Polędwiczkę oczyszczamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony, aż się zarumieni.
Krok 3
Mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 min.
Krok 4
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min.
Krok 5
Imbir drobno siekamy i podsmażamy w rondelku z olejem przez 1 min., następnie dodajemy bulion drobiowy i redukujemy o 1/2 aż całość nabierze konsystencji sosu. Sos zagęszczamy masłem.