Polędwiczka wieprzowa z fasolką szparagową, tłuczonymi ziemniakami i sosem imbirowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
MC ziemniak sałatkowy
0,15kg
Polędwiczki wieprzowe
0,01kg
Imbir
0,02kg
Aro masło ekstra
0,08kg
Fasolka szparagowa zielona
0,10kg
MC bulion drobiowy
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Kminek
Kumin

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 min. Następnie odcedzamy i dodajemy masło oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość rozdrabniamy widelcem. 
Krok 2
Polędwiczkę oczyszczamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony, aż się zarumieni. 
Krok 3
Mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 min. 
Krok 4
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min. 
Krok 5
Imbir drobno siekamy i podsmażamy w rondelku z olejem przez 1 min., następnie dodajemy bulion drobiowy i redukujemy o 1/2 aż całość nabierze konsystencji sosu. Sos zagęszczamy masłem.