Ptasie mleczko z tatarem z mango

Czas60 min
Poziom trudności Średni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,25kg
Pulpa mango
0,30kg
Mango
0,20l
Jogurt naturalny
0,40l
Śmietana kremówka 34%
0,125kg
Cukier
0,05l
Syrop z kwiatów bzu
0,015kg
Żelatyna
0,05l
Woda

CZas na gotowanie

Krok 1
Żelatynę namoczyć w wodzie. Pulpę zagotować z cukrem, odstawić. Gdy ostygnie, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Po 15 min. dolać jogurt, ponownie wymieszać.
Krok 2
Śmietanę ubić na ²⁄³ gęstości. Wrzucić do niej pulpę, ubijać na najmniejszych obrotach. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą okrągłej formy lub do małych ausztacherów. Schładzać w lodówce 3 godz.
Krok 3
Obrane mango pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je na patelnię i wraz z syropem z kwiatów bzu karmelizować 3-5 min. Nakładać na stężałe ptasie mleczko.

Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.