Ptasie mleczko z tatarem z mango
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,25kg
Pulpa mango0,30kg
Mango0,20l
Jogurt naturalny0,40l
Śmietana kremówka 34%0,125kg
Cukier0,05l
Syrop z kwiatów bzu0,015kg
Żelatyna0,05l
WodaCZas na gotowanie
Krok 1
Żelatynę namoczyć w wodzie. Pulpę zagotować z cukrem, odstawić. Gdy ostygnie, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Po 15 min. dolać jogurt, ponownie wymieszać.
Krok 2
Śmietanę ubić na ²⁄³ gęstości. Wrzucić do niej pulpę, ubijać na najmniejszych obrotach. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą okrągłej formy lub do małych ausztacherów. Schładzać w lodówce 3 godz.
Krok 3
Obrane mango pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je na patelnię i wraz z syropem z kwiatów bzu karmelizować 3-5 min. Nakładać na stężałe ptasie mleczko.
Wojciech Harapkiewicz
Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.