Większość chlebów i bułek bardzo dobrze znosi zamrażanie, dlatego też coraz częściej decydujemy się na zakup pieczywa w większej ilości (np. na okres świąteczny), a następnie jego zamrożenie. Aby pieczywo mrożone zachowało swoje walory i smak, trzeba je mrozić, gdy jest świeże i w całości. Chleb należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku. W przypadku pieczywa krojonego warto podzielić kromki na wygodne porcje i dopiero umieścić w zamrażarce.
Jak przygotować pieczywo i bułki mrożone?
Gotowe chleby i bułki mrożone najlepiej rozmrażać powoli, w temperaturze pokojowej. Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, można je piec kilka minut w wysokiej temperaturze. Dostępne w sklepach z żywnością częściowo przygotowane pieczywo mrożone charakteryzujące się bladą skórką przed spożyciem wymaga powtórnego pieczenia i schłodzenia.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę