Klasyczne frytki to ziemniaki pokrojone w nieduże słupki i smażone na głębokim tłuszczu. Za ojczyznę frytek uważa się Belgię, gdzie grubo krojone bulwy ziemniaczane dawniej smażono na mocno rozgrzanym łoju wołowym. Przygotowanie frytek domowym sposobem nie jest skomplikowane, pod warunkiem że użyte do nich zostaną odpowiednie odmiany ziemniaków, które nie rozpadną się podczas smażenia. Szybszym i znacznie łatwiejszym w przygotowaniu rozwiązaniem są frytki mrożone, dostępne w wielu kształtach i różnych rozmiarach.
Jak przygotować frytki mrożone?
Zanim frytki mrożone trafią do opakowań, poddawane są wstępnemu smażeniu, dlatego też ich przyrządzenie jest znacznie krótsze niż w przypadku surowych ziemniaków. Aby były idealnie chrupiące, najlepiej przygotować je zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Frytki mrożone zazwyczaj smaży się w dobrze rozgrzanym oleju lub wykłada na blachę, a następnie piecze przez kilka minut w wysokiej temperaturze.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę