Mąki specjalne

Bezglutenowa mąka kokosowa i kukurydziana

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się pieczywo dopasowane do konkretnego rodzaju diety, którego podstawą są składniki bezglutenowe, np. mąka kukurydziana, sorgo czy ryżowa. Mąki specjalne są stosowane również w cukiernictwie do wyrobu ciast, deserów, tortów oraz wypieków dla dzieci i dorosłych z alergią lub przebywających na diecie. Tłuste odmiany powstające ze zmielenia danego gatunku orzechów, np. mąka kokosowa, migdałowa lub arachidowa, są powszechnie używane do przygotowywania słodkich i wytrawnych dań o obniżonej zawartości węglowodanów.

Mąka do pizzy i chleba

Do specjalnych odmian zaliczana jest również mąka do pizzy włoskiej typ 00, która dzięki znikomej zawartości składników mineralnych zapewnia właściwą elastyczność oraz strukturę ciasta. Z kolei przy wyrobie pieczywa najlepiej się sprawdza mąka na chleb pszenna typ 750-850 lub z innych ziaren, takich jak żyto, owies, orkisz i inne.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO