Pizza Fritta

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
700g
Mąka (Ciasto na pizzę)
500ml
Woda (Ciasto na pizzę)
25g
Drożdże świeże (Ciasto na pizzę)
20g
Sól (Ciasto na pizzę)
20ml
Oliwa z oliwek (Ciasto na pizzę)
600g
Pomidory całe w puszcze (Sos pomidorowy)
20ml
Oliwa z oliwek pomace (Sos pomidorowy)
2ząbki
Czosnek (Sos pomidorowy)
Suszone oregano (Sos pomidorowy)
Sól (Sos pomidorowy)
Pieprz (Sos pomidorowy)

CZas na gotowanie

Ciasto na pizzę:
Krok 1
Drożdże rozpuszczamy w części letniej wody, oddajemy 30 gram mąki i odstawiamy do uruchomienia zaczynu 
Krok 2
W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy oliwę z oliwek 
Krok 3
Wyrabiamy ciasto dodając zaczyn. 
Krok 4
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Krok 5
Po wygarowaniu dzielimy na porcje po 30 g, formujemy małe kulki i odstawiamy na opruszonej blasze w odstępach do ponownego wygarowania. 
Krok 6
Kulki rozpłaszczamy formując mini pizzę a następnie nakłuwamy na środku. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C do osiągnięcia rumianego koloru. 
Krok 7
W połowie smażenia możemy odwrócić jeśli nasza pizza wypływa ponad powierzchnie oleju. 
Krok 8
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 9
Przesmarowujemy sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi przez nas dodatkami. 
Sos pomidorowy:
Krok 1
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy rozgnieciony czosnek by uwolnić aromat. 
Krok 2
Zanim czosnek zmieni mocno kolor usuwamy go a następnie  wrzucamy pomidory które wcześniej rozgniatamy w rękach na mniejsze elementy.
Krok 3
Dusimy pomidory do  momentu uzyskania gęstego sosu pomidorowego, sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem do odpowiedniego dla nas smaku.