Kurczak w czekoladzie na czarnym ryżu
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,08kg
Ryż dziki MC0,06kg
Masło klarowane Aro0,04kg
Szczypiorek MC0,18kg
Filet z kurczaka zagrodowego0,04kg
Masło klarowane0,002kg
Cebula czerwona0,04kg
Czosnek MC0,01kg
Pomidory Malinowe0,004kg
Miód gryczany MC0,05l
SASTERIA GARNACHA CW0,05kg
Czekolada deserowa 64%0,04kg
Limonka0,001kg
Sezam biały0,1kg
Bakłażan0,02kg
Chrobotek reniferowySól
Słodka papryka
Czarny pieprz
Kardamon
Cynamon
CZas na gotowanie
Krok 1
Ryż dziki gotować w garnku w wrzącej wodzie z dodatkiem soli, następnie jak ryż będzie gotowy odsączyć z wody i wymieszać z masłem i posiekanym szczypiorkiem .
Krok 2
Filet z kurczaka zagrodowego obsmażyć na patelni na maśle klarowanym , następnie doprawić solą i pieprzem czarnym, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do piecznie.
Krok 3
Na tą samą blachę wyłożyć pokrojony w pół plastry posolony bakłażan i dopiekać w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 15 minut .
Krok 4
W czasie pieczenia kurczaka w piecu, na patelni na której był smażony kurczak, zrumienić czosnek i cebulę czerwoną ,dodać posiekanego pomidora malinowego , pozostałe przyprawy , czerwone wino i czekoladę.
Krok 5
Całość wymieszać z miodem gryczanym i niewielką ilością wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
Krok 6
Do gotowego sosu czekoladowego dodać pokrojonego kurczaka i serwować na dzikim ryżu ,z zapieczonym bakłażanem .
Krok 7
Filet z kurczaka zagrodowego możemy również zastąpić kurczakiem kukurydzianym, a im bardziej deserową czekoladę użyjemy do sosu tym bardziej będzie on wytrawny.