Kurczak w czekoladzie na czarnym ryżu

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,08kg
Ryż dziki MC
0,06kg
Masło klarowane Aro
0,04kg
Szczypiorek MC
0,18kg
Filet z kurczaka zagrodowego
0,04kg
Masło klarowane
0,002kg
Cebula czerwona
0,04kg
Czosnek MC
0,01kg
Pomidory Malinowe
0,004kg
Miód gryczany MC
0,05l
SASTERIA GARNACHA CW
0,05kg
Czekolada deserowa 64%
0,04kg
Limonka
0,001kg
Sezam biały
0,1kg
Bakłażan
0,02kg
Chrobotek reniferowy
Sól
Słodka papryka
Czarny pieprz
Kardamon
Cynamon

CZas na gotowanie

Krok 1
Ryż dziki gotować w garnku w wrzącej wodzie z dodatkiem soli, następnie jak ryż będzie gotowy odsączyć z wody  i wymieszać z masłem i posiekanym szczypiorkiem .
Krok 2
Filet z kurczaka zagrodowego obsmażyć na patelni na maśle klarowanym , następnie doprawić solą i pieprzem czarnym,  przełożyć na blachę wyłożoną papierem do piecznie.
Krok 3
Na tą samą blachę wyłożyć pokrojony w pół plastry posolony  bakłażan  i dopiekać w nagrzanym  piekarniku w 170 stopniach przez około 15 minut .
Krok 4
W czasie pieczenia kurczaka  w piecu, na patelni na której był smażony kurczak, zrumienić czosnek i cebulę czerwoną ,dodać posiekanego pomidora malinowego , pozostałe przyprawy , czerwone wino i czekoladę.
Krok 5
Całość wymieszać z miodem gryczanym  i niewielką ilością  wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
Krok 6
Do gotowego sosu czekoladowego dodać pokrojonego kurczaka  i serwować na dzikim ryżu ,z zapieczonym bakłażanem .
Krok 7
Filet z kurczaka zagrodowego możemy również zastąpić kurczakiem kukurydzianym, a  im bardziej deserową czekoladę użyjemy do sosu tym bardziej będzie on wytrawny.