Curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
110g
Filet z kurczaka
8g
Czerwona pasta curry
45g
Mleko kokosowe
15g
Sos rybny
50g
Ryż jaśminowy
30g
Cebula czerwona
1ząbek
Czosnek
½szt.
Limonka
20g
Olej do smażenia
30g
Bakłażan
30g
Cukinia
60g
Pomidory bez skóry
1 małypęczek
Kolendra
30g
Papryka czerwona

CZas na gotowanie

Krok 1
Warzywa tj. cebulę , bakłażana, cukinię, pomidory bez skóry i paprykę pokrój w kostkę 1/1 cm. Kurczaka w paski, a grzyby w poprzeczne plastry.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj ryż do miękkości bez dodatku soli.
Krok 3
Kiedy będziesz mieć już wszystkie składniki odważone, zacznij od smażenia kurczaka na mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, następnie dodaj w kilkusekundowych odstępach cały czas mieszając cebulę, bakłażana, paprykę, cukinię, siekany czosnek (posiekaj bezpośrednio przed dodaniem dla zachowania aromatu), pastę curry, grzyby (jeżeli będzie taka konieczność dodaj odrobinę tłuszczu do smażenia) mleko kokosowe i na koniec pomidory. W zależności od wielkości naczynia w którym przygotowujesz swoje curry, pamiętaj, aby ew. uzupełniać wodę w celu zachowania konsystencji.
Krok 4
Na koniec dodaj sos rybny i świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz dopraw solą.
Krok 5
Kiedy curry, oraz ryż są już gotowe, przełóż je do oddzielnych komór w pojemniku i oprósz listkami kolendry.