Curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
110g
Filet z kurczaka8g
Czerwona pasta curry45g
Mleko kokosowe15g
Sos rybny50g
Ryż jaśminowy30g
Cebula czerwona1ząbek
Czosnek½szt.
Limonka20g
Olej do smażenia30g
Bakłażan30g
Cukinia60g
Pomidory bez skóry1 małypęczek
Kolendra30g
Papryka czerwonaCZas na gotowanie
Krok 1
Warzywa tj. cebulę , bakłażana, cukinię, pomidory bez skóry i paprykę pokrój w kostkę 1/1 cm. Kurczaka w paski, a grzyby w poprzeczne plastry.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj ryż do miękkości bez dodatku soli.
Krok 3
Kiedy będziesz mieć już wszystkie składniki odważone, zacznij od smażenia kurczaka na mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, następnie dodaj w kilkusekundowych odstępach cały czas mieszając cebulę, bakłażana, paprykę, cukinię, siekany czosnek (posiekaj bezpośrednio przed dodaniem dla zachowania aromatu), pastę curry, grzyby (jeżeli będzie taka konieczność dodaj odrobinę tłuszczu do smażenia) mleko kokosowe i na koniec pomidory. W zależności od wielkości naczynia w którym przygotowujesz swoje curry, pamiętaj, aby ew. uzupełniać wodę w celu zachowania konsystencji.
Krok 4
Na koniec dodaj sos rybny i świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz dopraw solą.
Krok 5
Kiedy curry, oraz ryż są już gotowe, przełóż je do oddzielnych komór w pojemniku i oprósz listkami kolendry.