Istotą parówek jest bardzo dokładnie rozdrobnione mięso, tworzące wraz z przyprawami jednolitą masę umieszczaną w wąskiej, długiej osłonce. Najczęściej przygotowywane są z wieprzowiny, drobiu lub cielęciny, a dodatkowego smaku może im nadawać krótkie wędzenie. Parówki najlepiej smakują po sparzeniu we wrzątku, krótkim gotowaniu na parze lub obsmażeniu z dodatkami, np. boczkiem i serem. Nie zaleca się długiego gotowania, ponieważ mogą pękać i stracić walory smakowe.
Pomysły na najlepsze parówki
Najpopularniejszym daniem, w którym króluje parówka, jest wymyślony w Niemczech hot-dog, który błyskawicznie podbił serca ludzi niemal na całym świecie. Jednak z dodatkiem cienkich kiełbasek przyrządza się również inne potrawy, takie jak zapiekanki, potrawki, smażone placki, gulasze czy dania makaronowe. Wśród wypieków na specjalną uwagę zasługuje parówka w cieście, będąca znakomitą przekąską do szkoły czy pracy.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę